SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Američki i britanski zvaničnici podigli su optužnice, uveli sankcije i optužili Peking za obimnu kampanju sajber špijunaže. Kampanja je navodno pogodila milione ljudi, uključujući zakonodavce, akademike, novinare i kompanije.  

PCPress.rs Image

Hakerska grupa – APT31

Vlasti s obe strane Atlantika dale su nadimak hakerskoj grupi “Advanced Persistent Threat 31 ili “APT31”. Grupa je navodno povezana sa delom Kineskog ministarstva državne bezbednosti. Zvaničnici su nabrojali veliki broj meta. Na prvom mestu tu je osoblje Bele kuće, američki senatori, britanski parlamentarci i vladini zvaničnici širom sveta koji su kritikovali Peking.  

Američki zvaničnici su naveli da je desetogodišnje špijuniranje hakerske grupe kompromitovalo različite američke kompanije.  

Među metama su bili vodeći provajderi 5G mobilne telefonije i bežične tehnologije. Čak su i supruge visokih američkih zvaničnika i zakonodavaca bile meta. Cilj globalne hakerske operacije bio je “gušenje kritičara kineskog režima, kompromitovanje vladinih institucija i krađa poslovnih tajni”, rekla je zamenica američkog tužioca Liza Monako. 

U optužnici se navodi sedam kineskih hakera. Američki tužioci su na sudu naveli da je hakerski napad rezultirao potvrđenim ili potencijalnim kompromitovanjem poslovnih naloga. Zatim, kompromitovani su lični email-ovi, online skladišta i telefonski zapisi miliona Amerikanaca.  

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Kineske diplomate u Britaniji i SAD-u odbacili su optužbe kao neosnovane 

Zvaničnici u Londonu su optužili APT31 za hakovanje britanskih zakonodavaca koji su kritični prema izveštajima Kine. Oni su naveli da je druga grupa kineskih špijuna bila iza hakovanja britanskog izbornog nadzornog tela koje je posebno kompromitovalo podatke miliona ljudi u Velikoj Britaniji.  

Kineska ambasada u Londonu je nazvala optužbe “potpuno izmišljenim i zlonamernim klevetama.” Ove objave su napravljene kako su i Britanija i SAD uvele sankcije firmi za koju su naveli da je povezana sa hakerskom aktivnošću a koja je bila predstavljena kao front kompanija Ministarstva državne bezbednosti. 

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *