BIZIT plus

AI sistem koji muziku povezuje sa određenim raspoloženjem

Eksperti u Deezer-u razvili su sistem veštačke inteligencije koji neku muzičku numeru povezuje sa određenim raspoloženjem, a projekat je objavljen pod naslovom “Music Mood Detection Based on Audio Lyrics With Deep Neural Nets.“

PCPress.rs Image

Da bi odredio raspoloženje koje se krije iza neke numere, istraživački tim se bavio audio signalom, ali i stihovima, te su audio signale otpremali u neuralnu mrežu zajedno sa modelima koji rekonstruišu lingvistički kontekst stihova. Nakon toga su za učenje koristili i Million Song Dataset (MSD), koji sadrži kolekciju metapodataka za preko milion savremenih muzičkih numera. Tačnije, koristili su Last.fm skup podataka, koji sadrži preko 500 hiljada tagova uz pomoć kojih se identifikuju numere, a tagovi su uglavnom u vezi sa raspoloženjem. Iz tih tagova je izdvojeno 14 hiljada engleskih reči, na osnovu kojih je sistem učio o tome šta je pozitivna, a šta negativna reč, te koje reči su u vezi sa smirenošću, a koje opisuju stanja koja su više energična.

PCPress.rs Image

Tako se došlo do sistema koji muziku sortira bolje od servisa koji nisu ojačani veštačkom inteligencijom, a u Deezer-u se nadaju da je ovo korak ka još naprednijim sistemima za preporučivanje muzike u skladu sa situacijom u kojoj se korisnik nalazi.

Pročitajte i:  Ljubav i AI: Veštačka inteligencija i sastanak naslepo

Izvor: The Verge

Facebook komentari: