AiFoam, pametna pena koja se sama obnavlja

Istraživači iz Singapura uspeli su da naprave pametni penasti materijal koji omogućava robotima da osete objekte, ali i da se njihove robotske ruke same oporave u slučaju oštećenja. Na taj način roboti dobijaju sposobnost samo-zarastanja, kao što je to slučaj kod ljudske kože.

aifoam

Ova veštačka pena, nazvana AiFoam, je veoma elastičan polimer koji podseća na sunđer, ali sa sposobnošću da se ponovo sjedini nakon presecanja. A da bi replicirali ljudski način osećaja, istraživači su u materijal ugradili mikroskopske metalne čestice koje su povezane tankim elektrodama ispod površine pene.

Blizina objekata se detektuje promenom električnog polja. Kada se ostvari pritisak, metalne čestice u materijalu menjanju njihove električne osobine. Elektrode povezane sa računarom prepoznaju te promene, a poseban program govori robotu šta tada da uradi. Zahvaljujući svemu tome, robotska ruka može da detektuje ne samo veličinu i težinu objekta, već i pravac primenjene sile, čime roboti mogu da postanu „inteligentniji“ i interaktivniji.

Za razvoj AiFoam-a, tim je potrošio pune dve godine, a nada se da bi ona mogla da svoju praktičnu primenu dobije u narednih pet godina. A kao jedna od najznačajnijih primena ogleda se u protetičarskim uređajima koji će pomoći korisnicima bez pojedinih ekstremiteta.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,