Stari sateliti kao spas od asteroida

Stari sateliti bi nakon odlaska u penziju mogli da posluže kao odbrana od asteroida, budući da bi mogli da ih detektuju, te preusmere ukoliko se kreću ka Zemlji.

PCPress.rs Image

Projekat je nastao pod kišobranom kompanije Airbus, a koncept je dobio ime Fast Kinetic Deflection (FastKD). Telekomunikacioni sateliti koji se nalaze u geostacionarnoj orbiti, na oko 36 hiljada kilometara od Zemlje, sinhronizovali su se sa brzinom kojom se naša planeta okreće oko svoje ose. Obično su velikih dimenzija, te su najmanji veličine prosečnog autobusa. Teže između četiri i šest tona, pa zahvaljujući tome mogu da utiču na putanje asteroida. Eksperti ipak ističu da bi asteroid prečnika oko 300 metara mogao da se preusmeri ako bi na njega delovalo deset ovakvih satelita.

Airbus je izabrao dostupnu tehnologiju iz jednog razloga: astronomi još uvek ne mogu da detektuju asteroide dok se ne približe Zemlji, pa je zgodno da su sistemi odbrane već u kosmosu. Ističe se da se o apokaliptičnim scenarijima razmišlja zato što je vrlo verovatno da će se jednog dana dogoditi, verovatno u dalekoj budućnosti.

Pročitajte i:  Rudarenje u svemiru spas za Zemlju i Zemljane

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,