BIZIT plus

AIGO postaje komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović i predsednik kompanije AIGO, Dragan Popović potpisali su Ugovor o smeštanju opreme, kojim ova IT kompanija postaje treći komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

PCPress.rs Image
Foto: AIGO

Cilj izgradnje ovog data centra je unapređenje sistema elektronskog poslovanja, korišćenje najsavremenijih IKT kapaciteta u pružanju usluga korisnicima, smanjenje rizika od gubitka podataka koji su od velike važnosti, kao i razvoj i podrška naporima u razvoju digitalne transformacije u Srbiji.

„Kontinuitet procesa, pouzdanost i bezbednost podataka, aplikacija i servisa zavise od IT infrastrukture koja ih podržava. Zbog toga je izbor optimalnog data centra više od investicije u tehnologiju. To je projekat koji direktno utiče na budućnost i sigurnost poslovanja svake kompanije“, izjavio je Dragan Popović.

„Usled sve kompleksnijih zahteva naših korisnika, kojima pružamo usluge od vitalnog značaja za njihovo poslovanje, i kojima je potreban “high availability” na ovaj način obezbeđujemo još bolja i kvalitetnija IT rešenja koja omogućavaju stabilno poslovanje i sigurno funkcionisanje svih servisa u 99.999999% vremena. Takođe, na ovaj način obezbeđujemo disaster recovery lokaciju koja pruža dodatnu sigurnost u gorenavedeno, i to u najsavremenijem data centru u našoj državi, koji je maksimalno i fizički i tehnički obezbeđen, uz potpunu redundansu konektivnosti i napajanja“, navodi se u saopštenju kompanije AIGO.

U Državnom data centru u Kragujevcu biće smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima. To znači da će pored IKT infrastrukture imati i AI infrastrukturu za razvoj našeg digitalnog društva.

Potpisivanjem ovog Ugovora za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, kompanija AIGO postavlja temelje za budućnost danas. Na taj način daje i primer ostalim kompanijama da uzmu učešće i osiguraju svoje poslovanje.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: