ERP 2024

Airbus menja pse za senzore koji detektuju bombe na aerodromima

Airbus planira da testira uređaj „elektronski nos“ koji koristi biološke ćelije kako bi oponašao pse koji mogu da nanjuše bombe, piše Financial Times.

PCPress.rs Image

Kompanija će postaviti senzore u obliku meduze koje je razvio startap Koniku iz Silicijumske doline u nekoliko tunela za proveru na aerodromima kasnije 2020. godine. Ova tehnologija koristi silikonske procesore ojačane živim ćelijama.

„Razvili smo tehnologiju koja je u stanju da otkrije miris – udiše vazduh, i u suštini vam govori šta je u vazduhu“, izjavio je za FT osnivač Koniku Oshiorenoya Agabi. „Ono što radimo jeste da uzmemo biološke ćelije, ili Hek (Human embryonic kidney) ćelije, ili astrocite (ćelije mozga) i genetski ih modifikujemo da imaju receptore mirisa (olfaktorne).“

Radi se i na detektovanju zaraznih virusa

U kontekstu pandemije COVID-19, kompanije takođe razmatraju načine za otkrivanje bioloških opasnosti poput zaraznih virusa. Koniku je predstavio kako sigurnosne, tako i medicinske primene, sa ovim uređajima koji mogu da otkriju znakove raka na gotovo isti način na koji psi mogu da otkriju rak prostate sa ekstremnom tačnošću. „Probudite se ujutro, dišete na naš uređaj… a mi analiziramo, na longitudinalni način, vaše zdravstveno stanje. To je jedna od naših velikih vizija“, rekao je Agabi.

Uređaji koji navodno mogu da testiraju putnike na tragove opasnih hemikalija imali su vrlo ograničen uspeh, tako da je lako biti skeptičan prema bilo kojoj novoj tehnologiji. Međutim, činjenica da je testira Airbus dobar je znak za Koniku, relativno malu kompaniju sa samo 20 zaposlenih. Airbus sarađuje sa Koniku-om od 2017. godine i kaže da planiraju da stvore „end-to-end bezbednosno rešenje koje će da promeni pravila igre“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,