Stari teleprinter za logovanje na Linux

Mehaničke tastature, brzi procesori i ekrani visoke rezolucije elementi su koji su danas relativno lako dostupni, pa se na mnoge momente iz prošlosti lako zaboravilo. Tako je stara pisaća mašina, ili teleprinter, u službi Linux terminala neobična, možda i suvišna pojava, a radi se o novom momentu u okviru ASCII umetnosti.

PCPress.rs Image

Aski ili ASCII umetnost je umetnički medij koji se pre svega pojavljuje na računarima za prezentaciju i sastavljen je od slika koje čini 95 vidljivih karaktera definisanih ASCII kodnim sistemom. Starinski teleprinteri korišćeni su za „prenošenje pisanih poruka, automatski preko žice“, pa bi mogli da se tumače i kao preteče SMS poruka, samo bez emotikona.

Jedan teleprinter (Teletype Model 15) iz tridesetih godina prošlog veka restauriran je, te doveden u vezi sa Linux-om, što je zahtevalo dodatne elemente, te veštinu kreatora. Krajnji rezultat je, naravno, veoma spor – sporiji od matričnih štampača – ali je ipak poslužio za uspešno logovanje na Linux, te štampanje ASCII umetničkih momenata. Tu je i video da sve to dokaže.

Pročitajte i:  Roblox nije blokirao Linux ili Steam Deck  

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,