BIZIT 2022

ALE: Stogodišnjak i dalje radi

Dugačak je put od 100 leta i veliki izazov za svaku kompaniju, naročito u današnje vreme. Jedan od giganata komunikacione industrije Alcatel-Lucent kroz čitav jedan vek postojanja, bezbroj transformacija i promena vlasnika i spajanja, konačno se skrasio. To konačno traje već tri godine, veoma intenzivnim tempom.

PCPress.rs Image

Autor: Miodrag Kovanović, Zamenik generalnog direktora

Danas, pod „novim” akronimom, ALE (Alcatel-Lucent Enterprise) se nalazi u nekim Gartner-ovim magic kvadrantima, a na tržištu nastupa s punom snagom i fantastičnim portfoliom Net i Comm uređaja. ALE je vendor koji ima celokupnu ponudu, od media gateway-a, preko svičinga, Wi-Fi-ja, industrijskih svičeva, do telefona na stolu, i na kraju do UC-a i Rainbow aplikacije o kojoj je već bilo reči.

Dakle, može se reći one-stop-shop za aktivnu mrežnu i komunikacionu opremu, baš kao i naša, u poređenju sa ALE-om, mala ali „ubitačna” kompanija – TRS. Bacićemo malo svetla na digitalnu transformaciju (standardno) i IoT kao fundament tog procesa, i ne samo procesa već i digitalnog života.

Šta se dešavalo u protekle tri godine

U osnovi, ALE je segmentirao svoje proizvode u pet vertikala: Obrazovna, Zdravstvena, Hotelijerska, Vladina i Transport, i za svaku ima kompletno rešenje, o čemu je takođe bilo reči i na BIZIT-u 2019, ali i na našim godišnjim partnerskim skupovima pod nazivom Connex Serbia.

„Kom” proizvodi su svrstani u: 1. Aplikacije (AI, SDN), 2. Telefoni, 3. Platforme (OXO, OmniPCX, Rainbow, DECT) 4. Upravljanje i sigurnost (OMNI Vista).

PCPress.rs Image

„Net” proizvodi su svrstani u: 1. LAN (OmniSwitch), 2. WAN, 3. WLAN (Stellar), 4. upravljanje (OmniVista NMS) i 5. LBS (asset tracking, smart parking, praćenje pacijenata, proksimiti marketing).

Kombinacije proizvoda daju sledeća rešenja: 1. za poslovni kontinuitet, 2. CPaaS, 3. Mreže za digitalno doba (AI, IoT, SDN, ITaaBE, NaaS) 4. SMB.

Stigao je i Stellar – novi Wi-Fi iz sopstvenog R&D-ja i proizvodnih kapaciteta, obogaćen šestom generacijom uređaja, BLE-om, LBS-om, odličnim karakteristikama. Naša iskustva su sjajna, imali smo uspešne realizacije u više od 200 objekata – hotela, restorana i kafea i drugih poslovnih i magacinskih objekata, kako indoor, tako i outdoor.

PCPress.rs Image

E, ne mogu više da „prepisujem” sajt, bacite pogled na al-enterprise.com.

Gde smo tu mi?

TRS je tu kao integrator u svakom smislu, s demo-opremom na lageru. Trenutno testiramo LBS kroz Wi-Fi AP-ove i njegovu preciznost. To je tehnologija nove generacije i imaće veliku primenu naročito u zdravstvu i naročito u situacijama borbe s (novim) virusima i zaraznim bolestima.

Pročitajte i:  Avaya i Alcatel-Lucent Enterprise najavljuju strateško partnerstvo

U domenu hotelskih WLAN mreža, beležimo uspeh sa Stellar-ima, a ističe se mali, „sobni” AP („što kažu neki, gost je u sobi, a ne u hodniku – a AP treba da je tamo gde je gost”) koji nudi fenomenalno iskustvo u korišćenju, bez prekida, a ima tri gigabitna porta (crveni PoE, plavi za IPTV, telefon) i jedan passtrough port i IoT USB. Ovim se smanjuje SKS kabliranje, a to smo iskustveno zaključili dok smo radili na par projekata beogradskih hotela i jednom planinskom.

PCPress.rs Image

Video-nadzor, da prođemo i tim kolosekom

Video-nadzor je tehnologija koja je u kratkom roku prešla dugačak put. Korisnici se sve manje opiru (investiciono/cenovno) IP sistemima, te Coax polako ali sigurno odlazi u penziju, kod nas, eto, sa zakašnjenjem od 15,5 godina u odnosu na razvijeni svet.

Najveći razlog kašnjenju su „Baltazari” koji su nudili novu rupu na saksiji, jeftinija rešenja i time „trovali” korisnike. Time su obezvredili struku i dozvolili da nekompetentni likovi kroje kapu.

Elem, video-nadzor je ušao u vode networking-a, karte su se ponovo promešale i to je sada deo IoT-a, isto kao Wi-Fi, i svi ostali uređaji koji komuniciraju preko IP-ja i Internetom.

PCPress.rs Image

Brži razvoj video-nadzora u poslednjih nekoliko godina vezan je za napredak softvera i AI-a, a u korelaciji sa inicijativom Smart Cities. AXIS je prvi projekat smart city-ja imao u Buenos Ajresu davne 2007. a o tome sam slušao u Kankunu na kongresu Panduit-ovih sistem integratora.

Pročitajte i:  Avaya i Alcatel-Lucent Enterprise najavljuju strateško partnerstvo

Dakle, smart koncept nas je opametio, počeli smo da merimo prosečnu brzinu na auto-putu, trenutnu brzinu, da brojimo saobraćaj, posetioce, parking-mesta – stavljamo kameru gde god možemo. Tehnika prepoznavanja lica sada je još naprednija i beleži konture lica, umesto poligona kao ranije, čime je preciznija i teža za prevaru…

U realnom vremenu

Da bi se sve to dešavalo u realnom vremenu, mora se voditi računa o „tri imperativa” – latency, availability, reliability! Nećemo o edge-u sada, ali MREŽA zavisi od dve stvari, prvo od kvaliteta i propusnog opsega kabla i stručnosti „majstora”, i drugo od arhitekture mreže, izbora adekvatne opreme i njenog kvaliteta.

Mi u TRS-u znamo sve o tome, jer se duže od 20 godina bavimo IKT-om, a posebno mrežama.

Kada u našu ekspertizu uključimo ALE opremu, dobija se odlična kombinacija, a ovo kažem kao preporuku i drugim ekspertima, i većim od nas da (is)probaju ono što ALE nudi kao krajnji proizvod korisnicima širom sveta kroz integratorsku mrežu.

PCPress.rs Image

Recimo, OS6560 serija je nešto novo u ponudi – Multig svičevi kao pravo rešenje za buduće IoT mreže, s portovima PoE+ i NonPoE u kombinacijama 100 Meg, 1 Gig, 2,5 Gig, a na uplink/stacking polju 1, 10 i 20 Gig.

Gde ovo ima primenu? Wave2 Wi-Fi 5 i 6, da bi se eliminisala uska grla na strani SKS veze između sviča i AP-a (kaže stavio sam Wi-Fi 6 AP ima da bude brz Wi-Fi, pitam kako vezan; kaže na 1 Gig port na sviču; ja kažem ERROR).

Takođe, i u domenu VN svičevi sa MGig portovima nalaze primenu, jer kamere koje, recimo, zahtevaju veći PO (po srpski bandwith) mogu se posvećeno povezati na brži port.

I bezbedno…

COVID-19 zaraza uzdrmala je ceo svet, digitalne transformacija je u završnoj fazi, pa su rešenja koja ispunjavaju „tri imperativa” uveliko u primeni, gde Wi-Fi tehnologije prednjače sve sa LBS-om i BLE-om, i mogu se primeniti u školstvu i zdravstvu. Recimo da bi se sprečilo „bežanje” iz škole. Ili onemogućio ulazak deci koja imaju povišenu temperaturu, dok u zdravstvu, radi opšte bezbednosti – razdvajanje zaraženih i teško obolelih od zdravih, restrikcijom pristupa i praćenjem kroz LBS, kao i stvaranjem bezbednih putanja kretanja zdravstvenih radnika (recimo, ako napušta infektivni blok i kamera registruje da ruke nisu oprane, jednostavno šalje signal kontroli pristupa da ne otvori izlaz u bezbednu zonu i tako dođe do kontaminacije i širenja…).

Pročitajte i:  Avaya i Alcatel-Lucent Enterprise najavljuju strateško partnerstvo

PCPress.rs Image

Povećanje bezbednosti jedan je od osnovnih ciljeva smart okruženja, a uz prediktivne i inteligentne funkcionalnosti to se podiže na još viši nivo – ozbiljne prevencije. Broj uređaja i brzina potrebna za reakciju opterećuju MREŽU.

Kad dođosmo do prevencije – industrijski svičevi u ponudi ALE-a su nešto novo. Formati za DIN šinu i 19“ (RM) su u ponudi, svi su sa gigabitnim portovima, a neki dolaze i sa HPoE 60 W bakarnim portovima, što može napajati i veće NonPoE svičeve na drugom kraju proizvodnog pogona.

S druge strane, primenu imaju i u senzorskom Ethernet-u kod prediktivnih uređaja – recimo, pametni ventil na vodovodnoj cevi – ventil se može automatski zatvoriti i sprečiti veće izlivanje i katastrofe…

Toliko za sada. Moram da idem na teren, a i nemam više papira za pisanje. Budite odgovorni, čuvajte se i ostanite zdravi.

Za usput:

  1. Za 10 godina poslovanja samo četiri otkaza (izuzetno mali failure rate)

  2. SVI SVIČEVI SU STEKABILNI, osim web based OS2220 serije!

  3. Odlične cene SFP transivera

  4. Garancija je tri godine standardno, a sa AVR-om i bez troškova RMA

  5. Lokalni lager i servis i inženjerska podrška

  6. Non-stop na usluzi

Korisna adresa: TRServices.rs

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,