ERP 2024

Alibaba Cloud priprema servere sa sopstvenim čipovima

Kineski tehnološki gigant, Alibaba, objavio je da je razvio i napravio sopstveni serverski čip nazvan Yitian 710. Ovaj čip je, po njihovim rečima, kompatibilan sa najnovijom ARM v9 arhitekturom, a dizajniran je da bude upotrebljiv kako u uobičajenim poslovima, tako i za specijalizovane AI operacije. Yitian 710 će biti ugrađivan u nove servere koji će se upotrebljavati u kompaniji.

alibaba

Čip je razvilo kompanijsko odeljenje „T-Head“, a zasnovan je na 5 nm arhitekturi. Pokreće ga 128 Arm jezgara na 3.2 GHz. U okviru procesora nalazi se 60 milijardi tranzistora, a podržava do 8 DDR5 kanala i 96-linijski PCIe 5.0. Takođe, naznačeno je da je ovo prvi serverski procesor u svetu koji je napravljen u skladu sa ARM v9 arhitekturom.

Jeff Zhang, predsednik Alibaba Cloud-a naglasio je da je razvoj ovog čipa u skladu sa naporima kompanije da obezbede bolje performanse i unaprede energetsku efikasnost svojih servera. Dosadašnji testovi ukazuju da je ovaj čip donosi unapređenje od 20 procenata po pitanju performansi, odnosno 50 procenata kada se radi o energetskoj efikasnosti. On je naveo da će Alibaba razviti i paletu servisa nazvanih Panjiu, koji će upotrebljavati sve prednosti novog čipa. Serveri koji budu zasnovani na njemu moći će da se implementiraju na modularnom sistemu.

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Za sada se ne zna tačan okvir kada će se kompanija prebaciti na servere sa Yitian 710 čipovima. Dok ne dođe do toga, oslanjaće se na svoje globalne partnere – Intel, AMD, Nvidia i ARM.

Pored novog čipa, Alibaba je svoj XuianTie CPU jezgro zasnovano na RISC-V arhitekturi, koje je napravljeno pre dve godine, učinila open-source. Izvorni kod za XuanTie čip je dostupan na Github i Open Chip Community servisima, čime se drugim developerima pruža mogućnost da naprave sopstvene čipove zasnovane na Alibaba CPU jezgru.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: