ePlaneta

Alibaba dobija novog izvršnog direktora

Alibaba smenjuje Daniel Zhang-a na mestu predsednika i izvršnog direktora, pošto kineski tehnološki gigant prolazi kroz najveće promene u svojoj istoriji. Joseph Tsai, izvršni potpredsednik i suosnivač Alibabe, naslediće Zhang-a na mestu predsednika.

PCPress.rs Image

Alibaba pretrpela velika restruktuiranja poslednjih meseci

Ovo je drugi put da je Alibaba pretrpela veliku promenu u izvršnom rukovodstvu u nekoliko godina nakon što je suosnivač Jack Ma odstupio 2019. I dolazi samo nekoliko meseci nakon što je kompanija objavila svoje najveće restrukturiranje u poslednje 24 godine.

Kompanija je u martu saopštila da se deli na šest odvojenih jedinica, uključujući cloud, e-trgovinu, logistiku, medije i zabavu. Svaku jedinicu sada nadgledaju njeni izvršni direktori i direktori odbora, a većina njih može voditi odvojene liste ili prikupljati sredstva.

Alibaba je najveća kineska kompanija za e-trgovinu, koja ima više od 900 miliona aktivnih korisnika godišnje na svojim Taobao i Tmall platformama. Takođe upravlja najvećim računarskim cloud-om i platformama za digitalno plaćanje u zemlji. Ali kompanija je, zajedno sa svojim suosnivačem Ma-om, poslednjih godina bila u središtu sveobuhvatne akcije Pekinga.

Nakon što je Ma kritikovao kineske finansijske regulatore u javnom govoru krajem 2020. godine, Peking je u poslednjem trenutku opozvao blokbaster IPO. Otkazivanje je označilo početak regulatornog napada na internet industriju zemlje i privatni sektor, tokom kojeg je Peking izrekao rekordnu kaznu od 2,8 milijardi dolara Alibaba grupi zbog kršenja antimonopolskih pravila.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: