ePlaneta

Kina ograničava izvoz materijala za proizvodnju čipova dok SAD razmatraju nove restrikcije

Kina će kontrolisati izvoz nekih metala koji se široko koriste u industriji poluprovodnika, objavilo je ministarstvo trgovine. To je najnoviji potez u eskalirajućem ratu oko pristupa visokotehnološkim mikročipovima između Pekinga i Sjedinjenih Država.

PCPress.rs Image

Kineske kontrole stupaju na snagu od 1. avgusta

Kontrole koje je Kina navela imaju za cilj zaštitu nacionalne bezbednosti i interesa. Kontrole će zahtevati od izvoznika da traže dozvolu za isporuku nekih proizvoda od galijuma i germanijuma.

Prema izveštajima, ovaj potez Kine da kontroliše izvoz retkih elemenata koje Peking klasifikuje kao strateške, dolazi u trenutku kada Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku visokotehnoloških mikročipova u Kinu.

Sjedinjene Države i Holandija su takođe spremne da zadaju nove udarce kineskim proizvođačima čipova ovog leta. Ove države će ograničiti prodaju opreme za proizvodnju čipova. To je deo napora kako bi se sprečilo da se njihova tehnologija koristi za jačanje kineske vojske.

Kineske kontrole stupaju na snagu od 1. avgusta. Primenjivaće se na osam proizvoda povezanih sa galijumom: galijum antimonid, galijum arsenid, metalni galijum, galijum nitrid, galijum oksid, galijum fosfid, galijum selenid i indijum galijum arsenid.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

Takođe, kontrole će se odnositi na šest germanijumskih proizvoda: germanijum dioksid, germanijum epitaksijalni supstrat za rast, germanijumski ingot, metalni germanijum, germanijum tetrahlorid i cink germanijum fosfid.

Izvoznici će morati da prođu kroz procedure za dobijanje izvoznih dozvola, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine.

Svako ko izvozi ove proizvode bez dozvole i oni koji izvoze preko dozvoljenih količina biće kažnjeni, navodi se u saopštenju.

Germanijum se takođe koristi u infracrvenoj tehnologiji, proizvodnji optičkih kablova i solarnim ćelijama.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,