TikTok pruža veću kontrolu roditeljima

Nove funkcije porodičnog uparivanja omogućuju filtriranje sadržaja prema rečima ili hashtag-ovima.

PCPress.rs Image

Režim ograničenog sadržaja

TikTok se nedavno suočio sa ispitivanjem po pitanju bezbednosti dece u SAD i u drugim zemljama zbog svoje korisničke baze koja usmerava prema mladima gomilu neprikladnog sadržaja.

Kompanija je sda objavila da roditeljima pruža veću kontrolu nad onim što njihova deca mogu da vide. TikTok svojoj funkciji „Porodično uparivanje“ dodaje nove kontrole filtriranja sadržaja. Na taj način roditeljima je omogućeno da filtriraju video zapise koji sadrže određene reči ili hashtag-ove i na taj način mogu da kontrolišu svoju decu.

TikTok je uveo Family Pairing još 2020. godine. Tada je roditeljima omogućeno da se direktno povežu sa nalozima svoje dece. Zatim, roditeljima je omogućeno da daljinski onemoguće direktne poruke, podese vreme korišćenja i omoguće režim „ograničenog sadržaja“. Prošle godine je TikTok dodao alat koji automatski filtrira video zapise sa rečima ili hashtag-ovima koji korisnici možda ne žele da vide u svojim fidovima.

Nove kontrole u ​​suštini kombinuju te dve funkcije, pružajući roditeljima mogućnost da daljinski filtriraju video snimke sa naloga svoje dece prema određenim rečima ili hashtag-ovima. „Donosimo novi alat „filtriranje sadržaja“ u Family Pairing. Na taj način osnažićemo roditelje da smanje verovatnoću da njihova deca gledaju sadržaj koji bi mogao biti jedinstven“, navodi TikTok.

Pročitajte i:  TikTok kažnjen sa 11 miliona dolara u Italiji

Takođe, deca će biti obaveštena o filterima koje su izabrali njihovi roditelji i mogu da izaberu da se ne pridruže, navodi kompanija. “Tinejdžeri mogu da vide ključne reči koje se njihovi roditelji dodali. Verujemo da ova transparentnost takođe može pomoći da se podstaknu razgovori o granicama i bezbednosti na mreži”, navodi kompanija. „Takođe, želimo da budemo sigurni da poštujemo pravo mladih.

Formiranje globalnog omladinskog saveta

TikTok je najavio da će kasnije ove godine formirati globalni omladinski savet. Cilj će, kako se navodi „slušati iskustva onih koji direktno koriste platformu. Zatim, kompanija će biti u boljoj poziciji da unese promene kako bi stvorila najbezbednije moguće iskustvo za TikTok zajednicu“.

TikTok je kritikovan zbog izlaganja dece video snimcima koji prikazuju samopovređivanje, poremećaje u ishrani i drugi neprikladan sadržaj, često prikriven malo izmenjenim hashtag-ovima dizajniranim zaobilaznim moderiranjem. Kompanija se suočava sa novim propisima o sadržaju u Velikoj Britaniji zbog zakona o online bezbednosti. Takođe, američki zakonodavci konstruišu Zakon o bezbednosti dece na mreži. Zakon o bezbednosti dece na mreži bi primorao kompanije društvenih medija kao što je TikTok da dodaju online zaštitne mere za decu. TikTok je nedavno zabranjen u Montani. Međutim, kompanija tuži državu na osnovu toga da zabrana krši Prvi amandman i druge zakone.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,