Alibaba kažnjena sa 2.75 milijardi dolara

Kineska regulatorna agencija odredila je rekordno visoku sumu koju mora da plati kompanija Alibaba zbog kršenja anti-monopolskih prava u državi. Ovaj najveći svetski Internet konglomerat je kažnjen sa 18 milijardi juana (2.75 milijardi dolara).

alibaba

U novembru prošle godine, Kina je predložila opsežne anti-monopolske mere koje targetiraju Internet ekonomiju. Pred sam kraj prošle godine, Državna uprava za regulisanje tržišta pokrenula je anti-monopolsku istragu protiv Alibabe. Ova kompanija se tereti da još od 2015. godine primorava kompanije da prodaju robu ekskluzivno na njihovom e-commerce sistemu, umesto da im dozvoljava da biraju i koriste i konkurentske platforme kao što su Pinduoduo i JD.com. Navedeno je da se često vršio pritisak na proizvođače da se „priklone“ isključivo Alibabi, da bi mogli da pristupe njihovoj ogromnoj bazi korisnika.

U poslednjih nekoliko meseci, veliki broj Internet kompanija uključujući i Tencent i Alibabu, pogođene su novčanim kaznama zbog kršenja anti-monopolskih praksi. Međutim, do ovog trenutka iznosi izrečenih kazni bili su simbolični u odnosu na dobit koje su kompanije sticale zbog takvog poslovanja. Ni jednoj kompaniji do sada nije naloženo da se podeli i „razbije“ na više samostalnih entiteta, kako bi se prekinuo njihov monopolski položaj. Ali, izgleda da su anti-monopolske vlasti rešile da pooštre svoje mere, pa je poslednja kazna ekvivalentna 4% kompanijskog prihoda ostvarenog u Kini tokom 2019. godine.

Pročitajte i:  Microsoft i Apple odustaju od svojih mesta u odboru OpenAI-a

Alibaba se složila sa odlukom, ali je rekla da posluje u skladu sa važećim kineskim zakonima. Da bi i dalje privlačila veliki broj proizvođača i prodavaca, kompanija će se truditi da smanji poslovne troškove na svojoj platformi, kako bi partnerima obezbedila operativno okruženje koje je pristupačnije, pravičnije i efikasnije od konkurentskih rešenja.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: