BIZIT plus

Alibaba pod istragom zbog monopola

Kineskog tehnološkog giganta Alibabu istražuju regulatori zbog monopolističke prakse. Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) objavila je to u četvrtak. Regulatori su ranije upozorili Alibabu zbog prisiljavanja trgovaca da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama.

alibaba pod istragom zbog monopola

Ponašanje Alibabe postalo problematično

Finansijski regulatori takođe će se tokom narednih dana sastati sa Alibabinom finansijskim zastupnicima, koja predstavlja ogranak Ant Group. Istraga o monopolističkom ponašanju usredsređena je na takozvanu praksu „biranja jedne od dve“. To zahteva da trgovci (prodavci) potpišu ekskluzivne pakete o saradnji, koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama. Kineski tehnološki giganti poput Alibabe i Tencenta suočeni su sa pojačanim nadzorom kineske vlade koja je zabrinuta zbog njihove sve veće veličine i moći.

Regulatori su zabrinuti zbog miliona korisnika koje su nagomilali i uticaja koji imaju na svakodnevni život u Kini, uključujući kupovinu i plaćanja. Alibaba, koju je osnovao Jack Ma, već je osetila gnev regulatora. Prošlog meseca, Ant Group, koja se ranije zvala Alipay, bila je prisiljena da zaustavi uvrštavanje na berzu, što bi bilo najveće lansiranje na svetu. Milijarder je rekao da su kineske banke poslovale s mentalitetom “zalagaonice”, a neki smatraju da sada plaća cenu za te komentare. Od tada su u tehnološki sektor takođe uvedena teška nova antitrust pravila koja su pokrenula pad tržišne vrednosti Alibabe za oko 140 milijardi dolara.

Izvor: BBC

 

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: