Alibaba predstavila AI čip koji ubrzava proces mašinskog učenja

Alibaba Group predstavila je prvi AI interfejs čip, neural processing unit nazvan Hanguang 800, čiji zadatak je da drastično ubrza zadatke mašinskog učenja, kao i da ih učini energetski efikasnijim. Čip je danas predstavljen na godišnjoj Alibaba Cloud Apsara Computing konferenciji u Hangzhou i tada je rečeno da se on već koristi da poboljša performanse e-commerce sajtova koji se nalaze u vlasništvu ove kompanije, prvenstveno prilikom pretrage proizvoda i za davanje personalnih predloga. Na konferenciji je naznačeno da će čip uskoro biti i komercijalno dostupan.

PCPress.rs Image

Kao primer šta sve čip može da uradi, Alibaba je naglasila da je kineskom e-commerce sajtu Taobao obično potrebno sat vremena da kategorizuje i pripremi za pretragu milijardu fotografija koje partnerske prodavnice uploaduju na e-commerce sajt svakog dana, a da se upotrebom Hanguang 800 čipa taj posao skraćuje na samo pet minuta.

Alibaba već koristi Hanguang 800 u mnogim poslovima koji zahtevaju mašinsko učenje. Pored pomenute pretrage i davanja predloga za kupovinu, upotrebljava se za automatsko prevođenje na e-commerce sajtovima, reklamiranje i u ostalim korisničkim servisima. Iako Alibaba nije pomenula kada će čipovi biti dostupni na prodaju, ovaj čip može da pomogne kineskim kompanijama u smanjenju njihove zavisnosti od američke tehnologije, što je naročito bitno sada, dok traje Trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Pročitajte i:  Mašinsko učenje za ANYmal robota 

Hanguang 800 je kreirao T-Head, jedinica koja vodi razvoj čipova za cloud i edge computing unutar Alibaba DAMO akademije, globalne inicijative za istraživanje i razvoj u koju je Alibaba do sada investirala više od 15 milijardi dolara. Jeff Zhang, CTO Alibaba group i predsednik Alibaba Cloud Intelligence, naglasio je da je lansiranje Hanguang 800 čipa važan korak u razvoju tehnologija nove generacije, jer unapređuje sposobnost računara pri čemu je znatno energetski efikasniji od sadašnjih čipova.

Inače, T-Head je ranije ove godine lansirao i XuanTie 910, procesor namenjen za IoT, zasnovan na RISC-V, open-source hardverskom setu instrukcija, koji će moći da se upotrebljava u edge serverima, mrežnim uređajima, pa čak i u autonomnim vozilima.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: