BIZIT plus

Alibaba ulaže 28 milijardi dolara u cloud računarstvo

Alibaba se obavezala da će u naredne tri godine investirati 200 milijardi juana (28 milijardi dolara) u sopstvenu cloud computing infrastrukturu – što je otprilike polovina prihoda kompanije u poslednjoj fiskalnoj godini.

PCPress.rs Image

Kineski tehnološki gigant koristiće novac za izgradnju više data centara, prenosi Bloomberg, kao i za finansiranje internog razvoja podržanih tehnologija poput AI akcelerator čipova i poluprovodnika. Alibabina infrastruktura navodno se borila sa saobraćajem uzrokovanim strogim merama zatvaranja zbog širenja koronavirusa (COVID-19), uvedenim u februaru.

Kompanija je rekla da se nada da će gotovina „ubrzati proces oporavka“ za njene biznise na koje negativno utiče pandemija. Zapravo, COVID-19 je verovatno oštetio maloprodajne kompanije koje čine ogroman deo ukupnog prihoda Alibabe, poput Tmall-a i Taobao-a.

Najbrže rastuća cloud divizija

U celini, očekivalo se da će se količina novca koja je proticala kroz ove jedinice u prvom kvartalu 2020. smanjiti nakon što je godišnje rasla za više od 30% tokom godina, napominje Financial Times. Dnevna prodaja velikih brendova koji se obično prodaju preko Alibabe, kao što su Estee Lauder i Uniqlo, takođe je navodno opala između 40 i 80% u poređenju sa periodom januar-februar 2019. godine.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

S druge strane, Reuters napominje da je Alibabina cloud divizija jedna od najbrže rastućih, jer je njen prihod premašio 10,7 milijardi juana (1,51 milijardi dolara), prvi put tokom prošlogodišnjeg četvrtog kvartala. U to vreme podaci o potrošačima pokazali su da Alibaba kontroliše više od 46% celokupnog kineskog cloud computing tržišta – ostaje da se vidi šta će dodatnih 28 milijardi dolara učini tim brojkama.

Izvor: TNW

Facebook komentari: