Alternative Office-u 365 koje verovatno niste razmatrali

Kada pomislite na kancelarijske pakete, najverovatnije vam na pamet padaju dve platforme: Office 365 i Google Workspaces.

PCPress.rs Image

Ako tražite alternativni kancelarijski paket, postoji ih više

Obe ove ponude nude izvanredne funkcije, stabilnost, interfejs prilagođen korisniku i (barem kod Google-a) besplatne alate za korisnike. Ali to nisu jedine opcije. U stvari, postoji nekoliko kancelarijskih paketa, spremnih da vam dobro služe. Neki od tih alata su zasnovani na cloudu, a neki su instalirani lokalno, ali svi oni mogu obaviti posao. I možda ćete biti iznenađeni kada saznate da većina njih može da se meri sa de facto standardima.

Zoho Office

Zoho postoji već neko vreme, polako izgrađujući ogromno skladište alata koje će ponuditi i poslovnim korisnicima i pojedincima. Broj alata koje nudi Zoho je zapanjujući, ali kretanje po Zoho ekosistemu može biti malo zbunjujuće.

Ako ste koristili ili Google Workspace ili Office 365, Zoho Workplace će vam biti iznenađujuće poznat. Podrazumevana aplikacija prikazana na URL adresi workplace.zoho.com je mail, ali sa dugmeta menija (gornji desni ugao) možete da pristupite vezama za Meeting, Writer, Sheet, Show, Notebook, Cliq, Connect, Bookingsi još mnogo toga. U stvari, malo istraživanja će otkriti da Zoho ima aplikaciju za skoro sve. Cene za Zoho Workplace uključuju standardni nalog od 3 USD mesečno po korisniku za 30 GB mail skladišta (po korisniku) i 10 GB WorkDrive prostora (po korisniku) i Profesionalni nalog od 6 USD mesečno po korisniku za 100 GB pošte i 100 GB WorkDrive skladišta.

NextCloud

Nextcloud ne samo da je otvorenog koda, već je i neverovatno fleksibilan, pouzdan i siguran. Nextcloud takođe uključuje integraciju sa kompletnim kancelarijskim paketom koji može lako da zadovolji vaše potrebe. Pronaći ćete alate za dokumente, tabele, prezentacije, upravljanje i deljenje fajlova, video i audio chat i još mnogo toga. Još bolje, ako nema podrazumevano instaliranog alata, možete otići do Nextcloud App Store-a i instalirati još više alata koji će vam pomoći da obavite posao. Ono što je još jedna pozitivna karakteristika (pored svega što je već pomenuto ovde), je to što možete da ga instalirate lokalno na svom serveru tako da se podaci nikada ne dele van vašeg LAN-a. Nextcloud je besplatan za preuzimanje i korišćenje.

ONLYOFFICE

ONLYOFFICE Document Server može biti malo nezgodan za pokretanje i rad (zahvaljujući Docker-u, to je znatno lakše), ali trud je vredan toga. Kada se pokrene, naći ćete dobro dizajniran korisnički interfejs koji vam daje pristup alatima za dokumente, tabele, upravljanje projektima, CRM, poštu, kontakte i još mnogo toga. ONLYOFFICE vam takođe omogućava da delite i sarađujete sa svojim dokumentima i nudi 100% kompatibilnost sa docx, xlsx i pptx. I, kao Nextcloud, sve svoje dokumente ćete čuvati na sopstvenom serveru, tako da možete da zadržite kontrolu nad tim ko šta vidi. Jedna stvar koju treba imati na umu, međutim, da je najbolji put za primenu ONLYOFFICE Document Servera preko Docker-a, tako da ćete morati da imate malo znanja o tom mehanizmu za izvršavanje kontejnera da biste pokrenuli ovu platformu. Primena ONLYOFFICE-a preko Docker-a je besplatna.

iCloud

Apple-ov iCloud omogućava korisnicima da pristupe iWork paketu alata, koji uključuje Mail, Contacts, Calendar, Photos, iCloud Drive, Pages, Numbers, Keynote, Reminders  i još mnogo toga. Ako nikada niste iskusili moć Pages-a, mnogo propuštate. Ovaj izvanredni procesor teksta nadmašuje konkurenciju u karakteristikama i korisničkom interfejsu. Što je još bolje, Pages nudi mogućnost uvoza/izvoza u docx format, tako da nećete propustiti saradnju sa svojim kolegama koji koriste Office 365. Jedino upozorenje je da bi iCloud izgled mogao da zahteva malo posla. Umesto da imate jedan interfejs koji integriše sve alate, morate da otvorite svaki alat pojedinačno sa sajta icloud.com (kao da radite na mobilnom uređaju). iCloud je besplatan za korišćenje za svakoga ko je kupio Apple laptop ili desktop.

Softmaker Office

Ovo je jedina opcija na listi koja nije bazirana u cloudu. Softmaker Office je tradicionalni kancelarijski paket koji nudi neke od najboljih kompatibilnih formata MS dokumenata. Dostupan za Linux, macOS i Windows, Softmaker Office uključuje dokumente, tabele, prezentacije i nudi kreiranje PDF-ova, upravljanje verzijama, alate za istraživanje, prilagodljiv UI, quick access toolbar, tamni režim, touchscreen mode, tabbed windows, templates i još mnogo toga.

Softmaker Office nije otvorenog koda i ima cenu. Možete se pretplatiti na SoftMaker Office NX Universal za 4,99 USD mesečno ili na NX Home za 29,99 USD mesečno ili kupiti SoftMaker Office 2021 za 79,95 USD.

Izvor: Techrepublic

Facebook komentari: