BIZIT plus

Amazon Alexa asistent radi sa više od 20 hiljada uređaja

Na prezentaciji održanoj na IFA sajmu u Berlinu, izvršni direktor Amazona, Danijel Rauš, predstavio je neke zanimljive podatke o Alexa glasovnom asistentu.

PCPress.rs Image

Napomenuo je da  je samo ove godine Alexa otpevala „Happy Birthday“ pesmicu više od milion puta, i da je „ispričala“ više od 100 miliona viceva. Tako je, na zanimljiv način ukazao na rasprostranjenost ovog glasovnog asistenta, koji radi sa ogromnim brojem uređaja. Početkom ove godine, Alexa je bila kompatibilna sa oko 4.000 uređaja, a za samo osam meseci taj broj je narastao na impresivnih 20.000 uređaja. I broj proizvođača koji su u svoje uređaje implementirali Alexa asistenta je porastao trostruko u istom periodu (sa 1.200 na 3.500 brendova).

Amazon nema nameru da zaustavlja ovaj agresivan rast. Kompanija je već počela da dodaje Alexu u automobile, a planira da ih postavi i u pametne poslovne prostore, hotele i domove. Želja kompanije je da obezbedi glasovno upravljanje računarima i uređajima gde god se nalaze ljudi. Alexa je već sada povezana sa više od 50.000 aplikacija, a na razvoju novih radi stotine hiljada programera u više od 180 država.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: