ERP 2024

Naučnici razvili AI koji iz razgovora detektuje depresiju

Stručnjaci često naglašavaju da ljudi koji su depresivni ne moraju nužno da pokazuju znake depresije, bar dok ne bude prekasno. Dodajmo na to činjenicu da i sami živimo brzo te da moramo i o sebi da brinemo, može da bude jako teško primetiti znake depresije kod drugih, poput članova porodice i najbližih. Ovde AI pritiče u pomoć i na MIT-u, istraživači su zapravo razvili neuronsku mrežu koja ima sposobnost da otkrije znake depresije na osnovu načina na koji razgovaramo.

PCPress.rs Image

Ovaj model može da se primeni na sve vrste razgovora, kao što su intervjui, gde AI može da otkrije da li je osoba depresivna bez potrebe za drugim informacijama. Međutim, AI koji otkriva depresiju nije novina. Videli smo kako su neki istraživači koristili AI da bi otkrili depresiju sa Instagram postovima. Međutim, jedna od razlika između postojećih modela i MIT-ovog modela je da prvi obično zahteva od pacijenta da odgovori na određena pitanja, što znači da postoje ograničenja kako i kada model može da se primeni.

Pročitajte i:  realme “Flagship Killer” GT 6 serija se vraća u Evropu posle 2 godine i donosi AI funkcije

Model MIT-a, s druge strane, koristi obrasce govora kako bi otkrio depresiju, bez potrebe za konkretnim pitanjima i/ili odgovorima. Jedna od potencijalnih upotreba ovakvog modela je to što se može primeniti na razne vrste razgovora, što znači da će možda jednog dana postati aplikacija na vašem pametnom telefonu kako bi pratio razgovore i slao upozorenja kada otkrije nešto sumnjivo.

Ako zanemarimo zabrinutost u vezi sa privatnošću, ovo u stvari nije loša ideja, iako još uvek ostaje da se vidi da li će zapravo biti implementirana ili ne.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,