Amazon dizajnira brže ARM čipove za svoje cloud servere

Amazon cloud hosting divizija, Amazon Web Services, uskoro će dobiti unapređene servere, zasnovane na unapređenim procesorima koji su dizajnirani specijalno za data centre.

PCPress.rs Image

Prošle godine, ova kompanija je najavila lansiranje svojih ARM zasnovanih procesora koje su nazvali Graviton. Ti procesori su optimizovani da obezbede vrhunske performanse po niskoj ceni. Prema nekim izvorima, novi procesor obezbeđuje bar 20 procenata veću brzinu od njihove prve generacije ARM čipova.

Tehnologija za čipove dolazi iz ARM Holding-a, britanske kompanije koja ima za cilj da prevaziđe dominaciju Intel-ovih i AMD-ovih čipova. U jednom trenutku Intel je imao monopol sa kojim je držao skoro 99 odsto tržišta serverskih čipova, ali poslednjih nekoliko godina ARM je u zaletu i uspeo je da se dokaže kao ozbiljan takmac na tom polju.

Novi Amazon-ov čip još uvek nije zvanično predstavljen, ali očekuje da će upotrebljavati ARM-ovu Neoverse N1 tehnologiju, kao i da će imati najmanje 32 jezgra (što je duplo više od prethodne generacije ARM serverskih čipova).

Pročitajte i:  FedEx lansira novu platformu za e-trgovinu  

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,