Data centri 2024

Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Intel ukazuje na profile matičnih ploča sa isključenim zaštitama dok premašuju preporučene naponje kako bi dobili visoke prenaglašene brzine.

PCPress.rs Image

BIOS-i onemogućavaju termalnu i zaštitu od preopterećenja, uzrokujući probleme

Igor’s Lab izgleda da je dobio poruku prvobitno namenjenu proizvođačima matičnih ploča o produženom problemu stabilnosti na čipovima 13. generacije Raptor Lake i 14. generacije Raptor Lake Refresh, koji se smatraju među najboljim procesorima. Bilo je logično da kompanija razjasni problem gde su mnogi optužili proizvođače matičnih ploča u trci da postanu ‘najbrži’ izvođači omogućavanjem preagresivnih napona kako bi dozvolili veće brzine takta. Kompanija posebno ističe problem sa proizvođačima matičnih ploča 600/700 serija koji onemogućavaju termalnu i zaštitu od preopterećenja kako bi postigli najviše moguće prenaglašene brzine, čak i po cenu nestabilnosti. Proizvođač čipova je rekao u poruci:

Intel je primetio da ovaj problem može biti povezan sa uslovima rada van specifikacija, što rezultira održavanjem visokog napona i frekvencije tokom perioda povećane toplote. Analiza pogođenih procesora pokazuje da neki delovi doživljavaju promene u minimalnim radnim naponima koje mogu biti povezane sa radom van Intel®-ovih specifikovanih radnih uslova. Iako uzrok još uvek nije identifikovan, Intel® je primetio da većina izveštaja o ovom problemu dolazi od korisnika sa otključanim/overklokovim matičnim pločama.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Intel je primetio da matične ploče serije 600/700 često postavljaju BIOS podrazumevane vrednosti za isključivanje termalnih i isporučnih zaštitnih mera dizajniranih za ograničavanje izlaganja procesora održanim periodima visokog napona i frekvencije, na primer:

– Isključivanje zaštite od trenutnih izleta (CEP – Current Excursion Protection)

– Omogućavanje bita IccMax Unlimited

– Isključivanje termalnog pojačanja (TVB – Thermal Velocity Boost) i/ili poboljšanog termalnog pojačanja (eTVB – Enhanced Thermal Velocity Boost)

– Dodatne postavke koje mogu povećati rizik od nestabilnosti sistema:

– Isključivanje C-stanja

– Korišćenje Windows Ultimate Performance moda

– Povećanje PL1 i PL2 iznad Intel® preporučenih granica

Intel zahteva od proizvođača sistema i matičnih ploča da korisnicima pruže podrazumevani BIOS profil koji se poklapa sa Intel preporučenim postavkama. Intel snažno preporučuje da podrazumevane BIOS postavke korisnika osiguravaju rad unutar Intelovih preporučenih postavki.

Pored toga, Intel snažno preporučuje proizvođačima matičnih ploča da implementiraju upozorenja za korisnike koja ih obaveštavaju o bilo kojoj upotrebi otključanih ili overklokovanih karakteristika.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Intel nastavlja aktivno istraživanje ovog problema kako bi utvrdio uzrok i pružiće dodatna ažuriranja kako relevantne informacije postanu dostupne.

Intel će objaviti javno saopštenje o statusu problema i preporučenim BIOS postavkama Intel-a ciljano za maj 2024. godine.

Asus je prvi adresirao problem sa svoje strane jer je počeo da izdaje nove revizije BIOS-a sa ‘Intel Baseline Profile’, što je ublažilo problem smanjenjem njegovog energetskog limita i korišćenjem Intel preporučenih postavki. Na kraju, još dve matične ploče su se bavile ovim, sa MSI pružanjem uputstva kako da podešava BIOS matične ploče da bi radila prema Intelovim specifikacijama za napajanje i napon. Gigabyte je izdao beta revizije BIOS-a poput Asusa. Nejasno je zašto MSI nije izdao sličan firmware za neke, ako ne i sve, matične ploče kompanije. Prirodno, ovi koraci će smanjiti performanse, ali je i to mnogo bolje nego imati padove tokom igranja ili tokom drugih intenzivnih radnih opterećenja. Problem je uglavnom bio sa korisnicima Core i9 SKU-ova iz oba naraštaja. Nauk je da overklokovanje treba da bude ručni i prilagođeni pokušaj, jer nije sav silicijum isti. Omogućavanje ekstremnih postavki podrazumevano takođe nije dobra ideja, posebno kada se povećava energetski limit i isključuju druge specifične zaštitne opcije koje su obično uključene iz kutije.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Intel je uveo Extreme Power Delivery sa svojim procesorima 13. generacije, poput Core i9-13900KS, koji su dostizali 320 vati putem ovog profila. U isto vreme, Intel je već imao preporučene korake, a proizvođači matičnih ploča trebalo je da igraju na sigurno kako bi krajnji korisnici koji bi imali teškoće sa navigacijom ručnih postavki u BIOS-u ne bi bili na udaru.

Možda bi Intel trebalo da ima strožije smernice koje bi odgovarajući proizvođači matičnih ploča trebalo da prate, imajući u vidu da takvi problemi mogu trajati nekoliko meseci pre nego što se mogu suziti na određene.

Izvor: Tomshardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *