Amazon i Visa okončaće spor oko kreditnih kartica

Amazon je postigao globalni sporazum sa Visa-om za rešavanje spora oko naknade za giganta kreditnih kartica.

PCPress.rs Image

Dogovor je ipak postignut

Ugovor znači da kupci Amazona u Velikoj Britaniji mogu da nastave da koriste Visa kreditne kartice, kao što su ove dve kompanije ranije najavile. Amazon će takođe smanjiti nadoknadu od 0,5 odsto na transakcije Visa kreditnim karticama u Singapuru i Australiji, koju je uveo prošle godine.

Prošlog meseca Amazon je saopštio da je odustao od planova da prestane da prihvata Visa kreditne kartice u Britaniji, dva dana pre nego što se očekivalo da dođe do promene. Kompanije su tada rekle da će nastaviti razgovore o širem rešenju njihovog spora.

„Nedavno smo postigli globalni sporazum sa Visa-om koji omogućava svim kupcima da nastave da koriste svoje Visa kreditne kartice u našim prodavnicama“, rekao je portparol Amazona.

„Amazon ostaje posvećen tome da kupcima ponudi iskustvo plaćanja koje je zgodno i nudi izbor.“

Amazon vrši pritisak na Visa-u da smanji svoje naknade, u nizu poteza koji su signalizirali rastuću frustraciju prodavaca zbog troškova povezanih sa glavnim mrežama kartica, kao i tržišne moći i uticaja giganta e-trgovine na njegove partnere.

Pročitajte i:  Netflix ukida svoj najjeftiniji plan bez reklama u Kanadi i Velikoj Britaniji

Kao što se Visa, Mastercard i American Express, sada se suočavaju sa intenzivnom konkurencijom od fintech izazivača, od usluga „kupi sada, plati kasnije“ kao što je Klarna do otvorenog bankarstva, tehnologije koja omogućava početnicima da efikasno zaobiđu tradicionalne načine plaćanja kao što su kartice .

Visa je rekla da će njen sporazum sa Amazon-om takođe omogućiti da kompanije sarađuju na „novim proizvodnim i tehnološkim inicijativama kako bi se osigurala inovativna iskustva plaćanja za klijente u budućnosti“.

Takozvane „swipe“ naknade, koje se naplaćuju trgovcima svaki put kada kupac koristi svoju karticu, dugo su bile predmet spora za preduzeća.

Roger De’Ath, britanski menadžer u firmi TrueLayer, rekao je da je prepirka između Amazon-a i Visa istakla „fundamentalnu potrebu za novim rešenjima plaćanja“.

„Predugo su kartice ugrađivane u online kase, stvarajući nevidljivu mrežu skrivenih troškova i nezgrapnih struktura plaćanja koje utiču na osnovu troškova svakog pojedinačnog prodavca.“

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,