Windows 11 dobija Xbox HDR kalibraciju za aplikacije

Microsoft-ova velika predstojeća lista funkcija za Windows 11 uključuje neke važne optimizacije i poboljšanja za PC igre. Kompanija planira da svoju Xbox HDR kalibraciju za aplikacije prenese na Windows 11 i učini da starije igre rade sa automatskim HDR-om i promenljivom brzinom osvežavanja ako se pokreću u prozoru.

Microsoftova velika predstojeća lista funkcija za Vindovs 11 uključuje neke važne optimizacije i poboljšanja iza kulisa za PC igre. Softverski gigant planira da svoju Ksbok HDR aplikaciju za kalibraciju igara prenese na Vindovs 11 i učini da starije igre rade sa manje kašnjenja unosa, automatskim HDR-om i promenljivom brzinom osvežavanja (VRR) ako se pokreću u prozoru umesto preko celog ekrana.

Windows 11 se od sada isporučuje sa Auto HDR funkcijom

Predstojeća Windows HDR kalibracija za aplikacije će omogućiti PC igračima da poboljšaju boje i konzistentnost HDR ekrana, baš kao na Xbox-u. Windows 11 se isporučuje sa Auto HDR funkcijom sa konzola Xbox Series X/S, a Microsoft sada pravi optimizacije za igre na prozorima koje će im omogućiti da podrže Auto HDR i VRR. Nova postavka „Optimizations for windowed games“ pojaviće se u grafičkom delu interfejsa za podešavanja Windows 11 i primeniće se na starije DirectX 10 i DirectX 11 igre. Iako ste u prošlosti obično morali da pokrećete igre na celom ekranu da biste dobili sve prednosti i performanse, Microsoft je napravio promene u DirectX-u i u operativnom sistemu Windows 10 i sada u Windows 11 kako bi poboljšao igre koje se pokreću u prozorskom režimu.

Pročitajte i:  Hakeri koriste ChatGPT za jače cyber napade

Nove optimizacije u suštini nadograđuju način na koji je igra predstavljena na ekranu. Iako funkcije poput ove zvuče obećavajuće za starije igre, moglo bi doći do grešaka i problema. Microsoft dozvoljava PC igračima da se odluče za nove optimizacije u test verzijama operativnog sistema Windows 11, gde će korisnici imati mogućnost i da isključe određene igre ili aplikacije ako primete bilo kakve probleme. Kompanija je tek počela da testira nove dodatke za igrice za Windows 11, tako da će verovatno proći meseci pre nego što oni budu u potpunosti dostupni svim korisnicima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,