BIZIT plus

Amazon lansirao Rufus – AI asistenta pri kupovinama

Amazon je u četvrtak lansirao novog generativnog AI pomoćnika za kupovinu, Rufus. Chatbot je obučen za Amazonov katalog proizvoda, preglede kupaca, pitanja i odgovore zajednice i „informacije sa celog veba“. Za sada je dostupan samo ograničenom broju Amazon kupaca, ali će se proširiti u narednim nedeljama.

PCPress.rs Image

Poboljšanje procesa kupovine, ili povećanje broja kupovina?

Kompanija smatra da će asisten pomagati kupcima pri gotovo svim kupovinama. Rufus može da odgovori na pitanja poput: „Šta treba uzeti u obzir kada kupujete patike za trčanje?“ i prikazati poređenja za stvari kao što su „Koje su razlike između patika za trčanje na stazi i na putu?“ Takođe može da odgovori na dodatna pitanja poput: „Da li su ovi izdržljivi?“

Amazon predlaže da pitate Rufusa za opšte savete o kategorijama proizvoda, kao što su stvari koje treba tražiti kada kupujete slušalice. Može da pruži i kontekstualne savete, dajući uvid u proizvode na osnovu specifičnih aktivnosti (poput planinarenja) ili događaja (praznici ili proslave). Drugi primeri uključuju traženje od njega da uporedi kategorije proizvoda. Pored toga, može preporučiti poklone za osobe sa posebnim ukusima ili preporuke za kupovinu za praznike.

Pročitajte i:  Amazon prestaje da plaća kreiranje Alexa veština 

Rufus takođe može da odgovori na preciznija pitanja o određenoj stranici proizvoda koju gledate. Amazon pruža primere: „Da li je ovo veslo za kiselu kuglu dobro za početnike?“ ili „Da li se ova jakna može prati u mašini za pranje veša?“

Amazon je objavio da je 2023. godine svako odeljenje u kompaniji radilo na generativnoj veštačkoj inteligenciji. Otkako je lansirao sažetke recenzija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, Amazon je počeo da ohrabruje prodavce da prave AI liste i pozadine slika za svoje proizvode.

Rufus pokreće beta verziju samo za „malu podskupinu kupaca“, a pojaviće se (za one u beta verziji) nakon ažuriranja Amazon mobilne aplikacije. Pomoćnik će nastaviti da se prikazuje američkim kupcima „u narednim nedeljama“. Kada vam bude dozvoljeno da uđete u beta verziju, možete da pozovete Rufusa tako što ćete kucati ili izgovoriti svoja pitanja u traku za pretragu. Rufus okvir za ćaskanje će se pojaviti na dnu ekrana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: