Amazon otkazuje kupovinu iRobot-a

Amazon i iRobot upravo su najavili da će odustati od predloženog spajanja. Potencijalna akvizicija je najavljena još u avgustu 2022. i odmah je bila meta antimonopolskih nadzornih organa, posebno u EU.

PCPress.rs Image

iRobot odmah najavio masovna otpuštanja

iRobot je takođe najavio veliki krug otpuštanja sada kada dogovor ne prolazi. Kompanija kaže da otpušta oko 350 zaposlenih, što predstavlja 31% radne snage iRobota. Sporazum je pod nadzorom FTC-a u SAD-u, ali nikada nije dostigao nivo pažnje koji je dobijao od EU.

Ranije u januaru je rečeno da je Evropska komisija upozorila Amazon da je dogovor na tankom ledu. Međutim, prema Rojtersu, kompanija je odbila da ponudi bilo kakva potencijalna rešenja kako bi ublažila zabrinutost oko kupovine. Kao što je navedeno u prvobitnom ugovoru, Amazon plaća iRobot-u naknadu za raskid od 94 miliona dolara sada kada je ugovor prekinut.

Ovo nije baš prvi put da se Amazon i EU bore među sobom. Ranije su se sukobili oko toga kako kompanija postupa sa informacijama o prodavcima treće strane. Godine 2022., dve strane su postigle dogovor o Amazonovom tretmanu prodavaca trećih strana.

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: