Amazon patentirao narukvice za praćenje radnika

Zamislite da radite za gazdu koji u svakom trenutku zna ne samo gde se krećete, već i kako se krećete, koju ruku ste podigli, koliko dugo stojite, sedite… Sve to Amazon navodno ne pokušava da postigne sa novim patentom koji prati kretanje radnika.

Amazon će pratiti svaki pokret radnika

Amazon, jedna od najvećih svetskih e-commerce kompanija, ima neskrivenu želju da uniformiše kretanje radnika u magacinima kako bi oni bili brži, efikasniji, bolji, sa što manje ljudskih mana. Kako bi postigli maksimalnu efikasnost radnika, kompanija je patentirala narukvicu koja prati svaki pokret radnika. 

Kako funkcioniše Amazon narukvica za praćenje?

Zamislite da ste radnik Amazona u jednom od nepreglednih hangara sa po jednom narukvicom na svakoj ruci. Pri pokušaju da uzmete nešto sa police narukvica će zavibrirati kako bi vas uputila na pravi proizvod. Ove narukvice nisu još uvedene u upotrebu, a ukoliko pitate radnike nikad ni neće biti.

Jasno je da ovakav proizvod može da samo dodatno uništi ionako nizak moral radnika koji se i sada žale na stres, količinu posla i uslove rada. Radnici se godinama žale na pritisak da postignu zadate ciljeve, stroga pravila ponašanja, kratke pauze, nizak moral i fizički zahtevan posao koji je loše plaćen. Zamislite kako bi tek reagovali kad bi ih mapirali narukvicama… 

Pročitajte i:  Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

Nema razloga za brigu, kaže Amazon

Amazon negira da je ovaj patent namenjen nadgledanju radnika. U opisu izuma, ovaj uređaj zapraćenje se opisuje kao način za prikupljanje podataka o inventaru a ne o zaposlenima. To je izjavio za CNN portparol Amazona:

Spekulacije u vezi ovog patenta su netačne. Idja je da se, ukoliko se implementira u budućnosti, unapredi proces ispunjavanja zadataka. Pomeranjem opreme na ruke radnika oslobodili bi im ruke, pa tako ne bi morali da nose skenere niti da stalno gledaju u ekrane kompjutera.

amazon narukvica patent

 

Sistem bi koristio ultrasonične impulse kako bi se povezali sa modulima za inventar kako bi registrovali gde su ruke radnika. Vibracija bi se koristile za informisanje radnika poput slučaja kad bi se stavljao proizvod na pogrešno mesto. U teoriji bi ove narukvice pojednostavile rad. Ipak, narukvice bi skupljale mnogo informacija o zaposlenom, čak i posredno. Na ovaj način bi se mogao detektovati svaki pokret, kao i njegovo kretanje – da li usporava, koliko često stane i odmara. 

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

Brojne prednosti – za kompaniju

I dok su to sve korisne informacije za kompaniju, radnici bi bili pod još većim pritiskom jer bi znali da se registruje svaki njihov pokret. Kompanija bi verovatno čak imala problema i sa zapošljavanjem, jer bi u tom slučaju samo baš očajni ljudi radili u takvim uslovima.

Amazon stalno pokušava da unapredi rad zaposlenih u magacinima, što je u pojedinim situacijama dovodilo i do pokušaja štrajkova, naročito u periodima praznika kada ima mnogo više posla. Neki od problema su delimično rešeni automatizacijom procesa rada gde ljudska ruka nije više potrebna. 

Kompanija koju predvodi Jeff Bezos, najbogatiji čovek na svetu, već uveliko eksperimentiše sa tehnologijom pa tako već imamo Amazon Go prodavnicu bez kase i redova, kao i dronove koji isporučuju pošiljke

Izvor: CNN

 

Facebook komentari: