Data centri 2024

Amazon pokreće uslugu online kupovine u Južnoj Africi sledeće godine

Amazon je najavio da će lansirati svoju uslugu online kupovine u Južnoj Africi naredne godine. Tako će Južna Afrika postati druga afrička zemlja, nakon Egipta, u kojoj će Amazon uspostaviti svoj lokalni veb sajt.

PCPress.rs Image

Amazon će morati da prilagodi svoj poslovni model

Južna Afrika će postati 21. zemlja u kojoj će Amazon uspostaviti svoj veb sajt sa lokalnim domenom. Ovaj korak će pojačati konkurenciju među online platformama za kupovinu. Većina platformi je pretežno pod kontrolom kompanije Naspers, koja poseduje Takealot.com.

“Lansiranje Amazon-ovog sajta sledeće godine omogućiće nezavisnim prodavcima širom zemlje priliku da brzo pokrenu, razvijaju i šire svoje poslovanje”, naveo je Amazon u saopštenju.

Napredna ekonomija Afrike obično se posmatra kao polazište za kompanije koje žele da prošire svoje prisustvo na kontinentu. Takođe, analitičari su u prošlosti sugerisali da bi Amazon mogao da primeni sličnu strategiju.

Lansiranje Amazon-ove usluge dolazi u trenutku kada je Južna Afrika doživela oštar porast online kupovine nakon što je pandemija stvorila priliku da se e-trgovina napokon ukoreni, uz pojačane investicije kompanija.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

Međutim, u poslednje vreme period intenzivnog rasta online prodaje dostigao je svoj vrhunac. Građani Južne Afrike počeli su ponovno da obavljaju kupovinu u tržnim centrima.

Južna Afrika ima problema sa sporim ekonomskim rastom, visokom stopom nezaposlenosti, problemima u snabdevanju električnom energijom i transportnim problemima. Shodno tome, analitičari smatraju da ulazak Amazona na tržište neće predstavljati prekretnicu ili značajnu promenu za lokalnu privredu.

“Ne verujemo da će preuzimanje maloprodaje u Južnoj Africi biti lak zadatak”, navode neki analitičari. Očekuje da će Amazon pojačati konkurenciju lokalnim online i tradicionalnim kompanijama. “Ukupna količina potrošačkog novca u Južnoj Africi ne raste“ navode analitičari.

Prošle godine, izvršna direktorka Takealot Grupe, Mamongae Mahlare, izjavila je da će njihova opsežna mreža isporuke i lokalna privlačnost osigurati da se uspešno takmiče sa Amazon-om.

Još uvek nije poznato kako će biti konfigurisana Amazon-ova platforma, budući da će kompanija morati da se pridržava pravila lokalnog tela za konkurenciju. Drugim rečima, Amazon će morati da prilagodi svoj poslovni model u skladu sa zahtevima regulatornog tela za konkurenciju kako bi ispunio lokalne regulative i pravila.

Pročitajte i:  Amazon dobio dozvolu za veće letove dronova

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,