Amazon predstavio svog prvog potpuno autonomnog robota za magacine

Amazon je najavio svog prvog potpuno autonomnog mobilnog robota, namenjenog za premeštanje velikih kolica kroz svoja skladišta. Robot se zove Proteus, a Amazon kaže da može bezbedno da se kreće oko zaposlenih, za razliku od nekih svojih prošlih robota koje je držao odvojeno u ograničenom prostoru.

PCPress.rs Image

Robot koristi napredne tehnologije

Amazon kaže da Proteus roboti imaju naprednu tehnologiju bezbednosti, percepcije i navigacije. Kada čovek uđe u snop kojim robot svetli, robot prestaje da se kreće, a zatim nastavlja nakon što se osoba udalji.

Kompanija je takođe najavila nekoliko drugih robotskih sistema. Jedna, nazvana Cardinal, je robotska ruka koja može da podiže i pomera pakete težine do 20 kilograma, za koje se Amazon nada da će sledeće godine rasporediti u skladišta. Kompanija kaže da joj njeni sistemi kompjuterskog vida omogućavaju da izabere i podigne pojedinačne pakete, čak i ako su na gomili.

Amazonova objava takođe pokazuje tehnologiju koja bi mogla da omogući zaposlenima da odbace ručne skenere koje koriste za evidentiranje bar kodova. Umesto toga, radnici stoje ispred sistema kamera koji prepoznaje pakete bez pauze da bi skenirali etiketu. Nema puno detalja o tome kako funkcioniše osim neke kombinacije mašinskog učenja i sistema kamera od 120 fps, ali efekat je sličan onome što smo videli od tehnologije Just Walk Out kompanije koja joj omogućava da gradi prodavnice bez blagajne.

Pročitajte i:  Amazon ulaže dodatnih 2,75 milijardi u Startup Anthropic

Kao što je često slučaj sa novom tehnologijom robota, postoje potencijalni problemi vezani za rad. Uprkos nedavnim izveštajima da bi Amazon uskoro mogao da se bori da pronađe radnike, kompanija kaže da ne želi da pravi robote umesto da zapošljava ljude.

Sa svoje strane, Amazon tvrdi da bi svi njegovi novi roboti zapravo mogli da pomognu u poboljšanju bezbednosti. Kardinal deluje na mestima gde bi radnici inače podizali i uvijali teške pakete, što je pokret koji može da dovede do povreda, a Proteus bi mogao da smanji potrebu da ljudi ručno pomeraju teške predmete. Kompanija takođe radi na robotu koji bi isporučivao kontejnere radnicima umesto da se savijaju ili penju da bi došli do predmeta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: