Top50 2023

AmCham: Edukacija ključna za unapređenje zaštite prava intelektualne svojine

PCPress-imageBeograd, 29. oktobar 2009. – Učesnici dvodnevne konferencije o zaštiti prava intelektualne svojine u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, saglasili su se da je potreban jasan politički konsenzus za neophodnost zaštite prava u ovoj oblasti na svim nivoima, kao i unapređenje saradnje između državnih organa u pogledu sprovođenja postojeće regulative. „Pored podizanja svesti o štetnom uticaju piraterije na ekonomiju i potencijalnih rizika korišćenja falsifikovane robe (npr. lekova, igračaka, cigareta, itd) za građanstvo, neophodno je unaprediti saradnju između nosilaca prava i državnih organa, kao i konstantno organizovati edukaciju svih karika u lancu angažovanih na zaštiti prava intelektualne svojine, posebno imajući u vidu munjeviti razvoj informacionih tehnologija kao kanala za transmisiju“, rekao je predsedavajući Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine pri Američkoj privrednoj komori, Vuk Pribić, predstavljajući zaključke konferencije.  

Dvodnevna regionalna konferencija o zaštiti intelektualnih prava održana je 28. i 29. oktobra na Divčibarama, a okupila je učesnike iz privatnog i javnog sektora iz Srbije i regiona. Specijalni gost konferencije bio je Metju Lamberti, koordinator za implementaciju prava intelektualne svojine za istočnu Evropu pri Ministarstvu pravde SAD, koji je predstavio uporednu sliku zaštite prava intelektualne svojine u našem regionu. Na konferenciji su na značaj ove oblasti za razvoj Srbije ukazali i Troj Pederson, VD zamenika šefa misije u Ambasadi SAD i Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

 

Sa konferencije su nadležnim organima upućeni konkretni predlozi kako unaprediti zaštitu intelektualnih prava. „Pored donošenja Zakona o optičkim diskovima, čime bi se zaokružio pravni okvir za zaštitu prava intelektualne svojine u Srbiji, potrebno je i pooštrenje kaznene politike, kao i objavljivanje rezultata nadležnih organa u zaštiti ovih prava, čime bi se unapredile mogućnosti za generalnu prevenciju potencijalnih prekršilaca“, rekao je Pribić u okviru predstavljanja zaključaka dvodnevne konferencije.

 

Prema procenama studije, koju je sprovela International Data Corporation (IDC), samo softverska piraterija u 2008. godini je proizvela gubitke od 99 miliona dolara za srpsku privredu. Neodlučnost države u sprovođenju zakona za zaštitu svojinskih prava, pa tako i prava intelektualne svojine, predstavlja ozbiljnu prepreku za strane investitore da se odluče za investiranje u Srbiju, a posebno za one iz inovativnih industrija. Stoga, Odbor za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore smatra da je efikasno sprovođenje postojećih zakona za zaštitu intelektualne svojine ključni preduslov za privlačenje daljih stranih investicija u sektorima koji predstavljaju motor razvoja svake privrede.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

Odbor za pitanja zaštite intelektualne svojine Američke privredne komore u Srbiji okuplja sve zainteresovane kompanije članice u cilju integracije informacija o zaštiti prava intelektualne svojine i njihovog sprovođenja, kao i saradnje s državnim organima u vezi s ovim pitanjima.

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) predstavlja 180 stranih i domaćih kompanija koje su ukupno investirale više od šest milijardi dolara i zapošljavaju više od 60 hiljada ljudi u Srbiji. Misija Američke privredne komore u Srbiji jeste da promoviše najbolja američka poslovna iskustva, vrednosti i odgovorno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koje vodi ka ekonomskom razvoju kroz trgovinu i investicije.

Izvor: www.mccannpr.co.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,