Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Tokom proteklih nekoliko nedelja, pojavio se veći broj izveštaja o nestabilnosti na high-end Intel procesorima kao što je Core i9-14900K. 

PCPress.rs Image

Asus je objavio BIOS ažuriranje za svoje Z790 matične ploče sa ciljem rešavanja problema, ali ono nosi gubitak performansi od preko 9% u nekim opterećenjima.

Najnovije BIOS ažuriranje iz Asusa uključuje Intel Baseline profil. Ovaj profil onemogućava različite optimizacije koje se automatski primenjuju na Asus Z790 matičnim pločama i pokreće visokokvalitetne Intel čipove unutar specifičnih granica Intela. Hardwareluxx je testirao novi profil sa Core i9-14900K i utvrdio da je procesor radio oko 9% sporije u više testova.

Na primer, u Cinebench R23, nemačka publikacija je otkrila da Intel Baseline profil smanjuje performanse za 9%. U Y-Cruncher-u, testu koji izračunava Pi, pad performansi je bio 11%. Čak su i igre bile pogođene, sa Starfield-om, Shadow of the Tomb Raider-om i F1 2023 pokazujući pad performansi od 8% kada su testirane na 720p (ovi različiti efekti trebalo bi da nestanu pri većim rezolucijama).

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Jedan od glavnih razloga za nestabilnost, izgleda, je neograničeni energetski budžet dostupan visokokvalitetnim Intel procesorima na nekim matičnim pločama. Sa odgovarajućim BIOS podešavanjima, maksimalna turbo snaga dostupna čipu poput Core i9-14900K je 4.095 vati. Vaš procesor nikada neće povući toliko snage, ali takav visok limit omogućava čipu da povuče koliko god mu je potrebno energije tokom kratkih izbijanja, čak i ako to rezultira padom sistema.

Ova podešavanja slede neke BIOS prilagođavanja koje smo videli stručnjaci preporučuju poslednjih dana. Asus je verovatno objavio BIOS ažuriranje kao odgovor na Intelovo istraživanje problema, ali nije jasno da li će druge proizvođače matičnih ploča slediti isti put.

Pad performansi se odnosi samo na korišćenje različitih poboljšanja dostupnih na Asus Z790 matičnim pločama. Međutim, možda ste koristili ta poboljšanja čak i da to ne znate. Po podrazumevanim podešavanjima, Asus automatski primenjuje bilo koja poboljšanja koja smatra najboljim za vaš procesor unutar BIOS-a, potencijalno uzrokujući nestabilnost. Ako niste dirali podešavanja BIOS-a, velika je verovatnoća da će vaš procesor raditi sporije sa primenjenim Intel Baseline profilom.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Na sreću, to ne bi trebalo značajno uticati na performanse u igrama. Pad performansi se uglavnom primećuje u drugim aplikacijama, dok se nestabilnost koju ovo BIOS ažuriranje rešava uglavnom primećuje u igrama. Ipak, to nije idealna zamena, ali se nadamo da rešava probleme sa padanjem sistema za vlasnike Core i9-14900K.

Još uvek nije jasno kakvog je obima problem sa visokokvalitetnim Intel procesorima. Trenutno izgleda da su Core i9-13900K i Core i9-14900K glavni krivci, dok su Core i7-13700K i Core i7-14700K pogođeni u manjoj meri. Samo neki od ovih čipova pokazuju probleme sa nestabilnošću, dok drugi Intel procesori ne bi trebalo da imaju nikakvih problema. Ako ne doživljavate nestabilnost, ne morate primenjivati Intel Baseline profil.

Izvor: Digitaltrends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *