AMD, ARM i Intel stvaraju univerzalni standard čipleta

UCIe bi mogao da olakša mešanje i spajanje delova čipa.

PCPress.rs Image

Novi standard

Čipleti odnosno blokovi integrisanih kola su sve češći u dizajnu čipova, a neke od najvećih svetskih tehnoloških kompanija žele da ih učine sveprisutnijim. Prema izveštajima, Tom’s Hardware-a koalicija koja uključuje AMD, ARM i Intel pokrenula standard Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) koji ima za cilj da olakša “die-to-die” veze u hardveru i softveru.

Ako sve prođe kako treba krajnji korisnici imaće mogućnost da „pomešaju i upare“ komponente čipleta od više proizvođača za prilagođenu konstrukciju sistema na čipu. Alijansa je već ratifikovala specifikaciju UCIe 1.0.

Može proći dosta vremena pre nego što stignu čipovi napravljeni po novom standardu. UCIe grupa još mora da radi na definisanju faktora forme, protokola i drugih detalja.

Apel za uključene kompanije je ipak jasan. Kompanije bi mogle da ubrzaju razvoj CPU-a i SoC-a koristeći gotove dizajne čipleta umesto da prave sopstvene od nule. Takođe bi mogli da prodaju čipove drugim kompanijama i povećaju domet svoje tehnologije. Čipovi mogu postati homogeniji, ali se mogu pojaviti ranije ili dati dosljednije performanse. To bi moglo biti od pomoći za čitav niz uređaja, od telefona do servera koji pokreću usluge u oblaku.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,