Microsoft kupuje Nuance za 16 milijardi dolara

Microsoft je objavio da je postigao dogovor o akviziciji kompanije Nuance, u vrednosti od 16 milijardi dolara. Nuance se bavi prepoznavanjem govora i pomoći će Microsoft-u da se više uključi u zdravstvenu industriju, jer se njihove tehnologije široko koriste za transkripciju i diktiranje u zdravstvenim ustanovama. Ovo je, inače, druga po veličini akvizicija Microsot-a, odmah nakon kupovine LinkedIn-a, čija vrednost je bila 26 milijardi dolara.

nuance

Veštačka inteligencija koju je razvio Nuance je, između ostalog, pre desetak godina pomogla i u razvoju Apple-ovog digitalnog asistenta- Siri. Nakon toga, kompanija je promenila svoj fokus na zdravstvene institucije i razvila je svoju liniju alata za prepoznavanje govora pod nazivom Dragon.

Microsoft je još u aprilu prošle godine najavio kupovinu ove kompanije, ali je sve privremeno bilo stopirano, nakon što je britansko antimonopolsko regulatorno telo pokrenulo istragu s ciljem da utvrdi da li bi takva akcija obezbedila kompaniji monopolski položaj na tržištu. Pre neki dan je odlučeno da to neće biti slučaj, pa je Microsoft sada spreman da završi započeti posao.

Pročitajte i:  Microsoft testira Windows 11 sa ispravkom za zvuk  

Inače, Microsoft se (najverovatnije) neće zadržati samo na ovoj velikoj akviziciji tokom ove godine. U januaru je objavio da planira da kupi poznatog proizvođača igara, Activision Blizzard, za skoro 70 milijardi dolara, što će biti njegova definitivno najveća akvizicija u istoriji.

Izvor: Gadget360

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,