BIZIT plus

AMD će graditi dva superkompjutera u Nemačkoj

AMD je najavio da Exascale superkompjuteri stižu u Štutgart, a biće zasnovani na novim Instinct MI300 čipovima. Jedan će biti nadogradnja postojećeg sistema na 39 PFLOPS-a, dok će drugi biti exascale mašina slična postojećem Frontier superkompjuteru. Ove mašine će imati imena Hunter i Herder. Hunter će biti operativan 2025. godine, a Herder 2027. godine.

PCPress.rs Image

Ova dva superkompjutera su rezultat ugovora potpisanog sa Univerzitetom u Štutgartu i HPE-om. On podrazumeva unapređenje postojećeg Hawk superkompjutera i instaliranje novog sistema u HLRS-u, Istraživačkom institutu i centru za superkompjutere u Štutgartu. Ovo je prvi superkompjuter koji će AMD izgraditi sa novim MI300A čipom, koji kombinuje CPU, GPU i memoriju. MI300 čipovi će biti ugrađeni u Hawk, trenutno najbrži superkompjuter u HRLS-u, brzine 26 PFLOPS-a. Ovaj kompjuter je bio pozicioniran na 16. poziciji superkompjutera u 2020. godini, tako da on ni u postojećem stanju nije ni spor, ni star. Nakon unapređenja, ovaj superkompjuter će imati 39 PFLOPS-a, što će zahvaljujući novom dizajnu i ugrađenoj memoriji značiti povećanje efikasnosti od oko 80 procenata. Računar će biti upotrebljavan za simulacije, veštačku inteligenciju, brzu analitiku podatak i za industrijska i akademska istraživanja.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Hardver za Herder superkompjuter još uvek nije preciziran. To će biti učinjeno 2025. godine, pa će ga najverovatnije činiti neki od naslednika MI300 čipa. Za razliku od Hawk i Hunter-a, Herder će najverovatnije koristiti GPU-ove kao primarni procesorski izvor, za šta se očekuje da će biti standard u 2027. godini.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: