AMD: Novi Opteroni sa četiri jezgra

amd_logoAMD-ov serverski procesor sa šest jezgara radnog imena Istanbul je privukao mnogo pažnje, ali je ovaj proizvođač ponudio i novu alternativu za skromnije serverske konfiguracije. Nova serija procesora Opteron 1000 ima četiri jezgra, njihovo radno ime je Suzuka, a umesto na skalabilnosti, na njima je pažnja koncentrisana ka ceni i energetskoj efikasnosti. Suzuka je namenjen Web serverima, “cloud computing-u”, serverima u malim prduzećima i radnim stanicama.
Procesor Suzuka će biti raspoloživ u verzijama od 2,5, 2,7 i 2,9 GHz i biće zasnovan na istom jezgru kao i prethodni model sa četiri jezgra, Shanghai, što znači da će se proizvoditi 45-nanometarskim procesom i da će imati 6 MB keša trećeg nivoa. Trošiće u proseku 10 W manje od prethodne generacije procesora sa jezgrom Budapest, a moći će da se postave u isto podnožje – jedino će biti potrebno ažurirati BIOS na matičnoj ploči.
Sa novom generacijom procesora, AMD je donekle popravio pozicije na tržištu – u prvom tromesečju ove godine, po podacima istraživečke kuće iSuppli, zabležio je porast od 2,3 poena, dok je Intel “pao” za 2,5 poena. Obe kompanije su poslednjih meseci predstavile nove procesore boljih performansi, veće energetske efikasnosti i poboljšanih virtualizacionih mogućnosti.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,