BIZIT plus

AMD predstavio Opteron A1100, sistem na čipu sa 64-bitnom ARM arhitekturom, namenjen Data centrima

AMD je napravio veliki korak napred u proširenju mogućnosti izbora rešenja za Data centre: predtavio je SoC Opteron A1100, čije je radno ime bilo Seattle. U saradnji sa svojim softverskim i hardverskim partnerima, AMD je približio ekosistem ARM procesora Data centrima

8398-server1-5k-FB1200x630

“Ekosistem ARM procesora u Data centrima je sve bliži masovnoj upotrebi, a snažni AMD-ovi procesori stvaraju uslove za jedan veliki korak napred u tom pravcu”, kaže Scott Aylor, potpredsednik i generalni direktor korporacije Enterprise Solutions, AMD. “Izraženi trend konvergencije umrežavanja, skladištenja podataka i servera, imao je veliki uticaj u toj evoluciji. Korisnicima je sada ponuđen 64-bitni ARM procesor, koji proizvodi jedina kompanija na svetu sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji profesionalnih procesorskih komponenti.” Sličan stav imaju i drugi rukovodioci u AMD-u i njegovim partnerima, ističući pre svega energetsku efikasnost i velike mogućnosti za skalabilnost sistema.

Osnovne specifikacije procesora (SoC) Opteron A1100:

-Do osam jezgara ARM Cortex A57 sa 4 MB deljenog keša drugog nivoa i 8 MB deljenog keša trećeg nivoa

-dva 64-bitna kanala za DDR3 ili DDR4 memoriju radnog takta do 1,866 GHz sa ECC korekcijom

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

-podrška za dve 10-gigabitne eternet veze

-8X PCI Express Gen 3

-podrška za 14 SATA 3 priključka

AMD sarađuje sa kompanijom Silver Lining Solutions (SLS), s namerom da nove Opterone A1100 primeni u njihovim gusto pakovanim serverima, namenjenim za Web, striming i cloud aplikacije, kao i za skalabilne Data centre. SLS u svojim rešenjima primenjuje 60 Gbps veze visoke energetske efikasnosti i malog kašnjenja, čija hardverska podrška može biti integrisana na matičnu ploču ili u obliku PCI Express kartice.

Što se tiče softverske podrške, AMD ima blisku saradnju sa Red Hat-om i SUSE-om, najjačim kompanijama na polju Enterprise Linux-a i odgovarajućih aplikacija.

Izvor: AMD

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,