Americi je potrebno još 3 milijarde dolara da ukloni Huawei opremu

Američkom regulatoru za telekomunikacije potrebno je dodatnih 3 milijarde dolara za finansiranje uklanjanja opreme kineske telekomunikacione mreže Huawei.

PCPress.rs Image

Amerika je kasno rešila da ukloni Huawei iz sopstvene telekomunikacione mreže. Ovaj poduhvat se pokazao kao veoma skup. Prema prvim procenama izbacivanje Huawei mreže koštaće Ameriku oko 5 milijardi dolara. Regulatorno telo telekomunikacije ne može da finansira ovakav projekat. Do sada je uložena jedna trećina ukupno potrebne sume, dok ostatak novca nije trenutno dostupan.

Međutim, ne treba imati dilemu da će se i ostatak sume uložiti kako bi se Huawei sasvim izbacio iz mreže. Trebalo bi postaviti možda pitanje izvor finansiranja kao i pitanje zašto je Huawei uspeo u tolikoj meri da se ukoreni u telekomunikacionu mrežu Amerike ukoliko to nije bilo poželjno?

Za sada je poznato međutim da je Kongres izdvojio 1,9 milijardi dolara za finansiranje procesa uklanjanja dok kompanije koje će ugrađivati svoje uređaje i sisteme treba da podnesu ostatak troškova. Tokom 2019. godine Kongres je doneo zakon prema kojem primorava američke telekomunikacione operatere koji primaju federalne subvencije da očiste svoju mrežu od opreme koja predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost. Huawei i ZTE su označeni kao pretnja. Za ovaj podhuvat kompanije imaju pravo na subvencije i nisu u obavezi da izvrše proces zamene pre nego što dobiju pomoć. Međutim, realna potreba ulaganja je naglo posatala višestruko veća od predviđene.

Pročitajte i:  EU razmišlja da ublaži pravila spajanja telekomunikacionih kompanija

Izvor: USNews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,