ERP 2024

Američka FDA dala zeleno svetlo za korišćenje Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcine. Počinje vakcinacija u USA

Američka Food and Drug Administration (FDA) upravo je dala dozvolu za upotrebu prve vakcine protiv COVID-19 virusa. Vakcina je delo stručnjaka iz kompanija Pfizer i BioNTech i efikasna je 95%, na osnovu dosadašnjih istraživanja. Trebalo bi da već sledećih dana počne masovna vakcinacija u SAD. Ista vakcina je 2. decembra dobila i odobrenje za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je vakcinacija već počela.

Pfizer BioNTech COVID-19 vakcina
Dozvoljena upotreba Pfizer BioNTech COVID-19 vakcine u US i UK

Vakcina se prima dva puta, u razmaku od nekoliko nedelja. Tek desetak dana posle primanja druge doze vakcinisana osoba je zaštićena od bolesti, mada je već nekoliko dana posle primanja prve doze postignuta izvesna zaštita, pa je i kod eventualne zaraze obično u pitanju lakši oblik bolesti. Prema dosadašnjim istraživanjima, vakcina nije pokazala negativne efekte, a blaži efekti se svode na reakcije u tački gde je injekcija primljena, kao i kratkotrajna glavobolja, mučnina i eventualno groznica koja prolazi za jedan dan. Ozbiljniji propratni efekti prijavljeni su kod oko 4.6% testiranih pacijenata, uglavnog starijih ljudi. Za sada se ne preporučuje ljudima sklonim snažnim alergijskim reakcijama.

Pfizer je američka multinaciojalna farmaceutska kompanija sa centralom u Njujorku. Naročito je poznata po Viagri i Zithromax-u. Njihov saradnik u ovom projektu je nemački BioNTech SE, sa centralom u Mainz-u, koji se posebno bavi personalizovanim imunoterapijama obolelih od raznih formi kancera.

Vakcinacija predstavlja ključnu meru koja će obuzdati COVID-19 pandemiju i zato se širom sveta sa velikim nestrpljenjem očekuju testiranja i eventualna odobrenja za upotrebu i drugih vakcina koje su došle do kraja treće faze testiranja.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com