Američke države ulažu žalbu protiv Alphabet-a

Grupa američkih država podnela je izmenjenu žalbu protiv Alphabet kompanije optužujući tehnološkog giganta da koristi taktiku prinude i krši antimonopolske zakone u svojim naporima da podstakne svoj već dominantni reklamni biznis.

PCPress.rs Image

Alphabet se ponaša antikonkurentski

Ažurirane optužbe su najnovije u napadu na Alphabet zbog njegove sve izraženije prakse. Tehnološka kompanija se suočava sa nekoliko tužbi, uključujući i jednu od strane ministarstva pravde zbog monopolskih praksi.

Prošle nedelje, Google je izgubio žalbu na antimonopolsku odluku Evropske unije vrednu 2,8 milijardi dolara.

Izmenjena američka tužba, podneta federalnom sudu u Njujorku, optužuje Google da koristi monopolističku i prinudnu taktiku sa oglašivačima u svojim naporima da dominira i izbaci konkurenciju u online oglašavanju.

Tužba takođe ističe Google-ovo korišćenje tajnog programa nazvanog „Project Bernanke“ 2013. godine koji je koristio podatke o licitiranju da bi sopstvenoj kupovini oglasa dao prednost.

Navodno u iteraciji programa iz 2015. godine, Google je navodno spustio druge najveće ponude sa aukcija izdavača, akumulirao novac u fond i zatim potrošio taj novac da naduva samo ponude koje pripadaju oglašivačima koji su koristile Google Ads kompanije. U suprotnom bi verovatno izgubio te aukcije, tvrde Američke države.

Pročitajte i:  Google će vam omogućiti da kontrolišete kursor miša svojom glavom na Androidu

Ni Alphabet ni kancelarija državnog tužioca iz Teksasa nisu odmah komentarisali ovakva dešavanja.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: