Intel ipak neće proizvoditi čipove u Kini

Bajdenova administracija navodi moguće “bezbednosne brige”

PCPress.rs Image

Bajdenova administracija je navodno osporila Intel-ove napore da ubrza proizvodnju čipova u Kini. Intel predložio izradu silicijumskih pločica u fabrici Chengdu u Kini, koja bi mogla da počne proizvodnju krajem 2022.godine.

Međutim, zvaničnici Bele kuće su „snažno obeshrabrili“ Intel-ove planove zbog potencijalnih “bezbednosnih problema”.

Pošto Intel treba da dobije finansije od vlade da bi povećao proizvodnju, mišljenje administracije ima određenu težinu na Intel-ovom putu napred. Intel je rekao da trenutno „ne planira“ da proizvodi silikonske pločice u Kini nakon razgovora sa vladinim zvaničnicima i da će umesto toga razmotriti „druga rešenja“.

Administracija skeptična o kineskoj upotrebi tehnologije

Intel i Bajdenova administracija dele zajednički cilj da se pozabave tekućim nedostatkom mikročipova u celoj industriji, a mi smo istražili brojne pristupe sa vladom SAD“, navodi se iz kompanije Intel.

Jedan od ovih pristupa može biti ulaganje u fabrike za proizvodnju silicijumskih pločica u SAD i Evropi, u skladu sa ciljevima administracije za proizvodnju osnovnih komponenti u SAD.

Bajdenova administracija je i dalje skeptična u pogledu kineske upotrebe tehnologije. Bajden je nedavno proširio postojeću politiku iz Tramp-ove ere koja postavljaja ograničenja na upotrebu kineskih brendova Huawei i ZTE od strane vlade, kao i označavanja da obe kompanije predstavljaju pretnje nacionalnoj bezbednosti.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Bajdenovo novopotpisano zakonodavstvo blokira ova dva brenda da dobiju licence od Federalne komisije za komunikacije. Pored toga, Bajden je ranije stavio ograničenja na prodaju hakerskih alata Kini i takođe je zabranio ulaganja SAD u kineske kompanije za nadzor.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,