TrendMicro

Intel ipak neće proizvoditi čipove u Kini

Bajdenova administracija navodi moguće “bezbednosne brige”

PCPress.rs Image

Bajdenova administracija je navodno osporila Intel-ove napore da ubrza proizvodnju čipova u Kini. Intel predložio izradu silicijumskih pločica u fabrici Chengdu u Kini, koja bi mogla da počne proizvodnju krajem 2022.godine.

Međutim, zvaničnici Bele kuće su „snažno obeshrabrili“ Intel-ove planove zbog potencijalnih “bezbednosnih problema”.

Pošto Intel treba da dobije finansije od vlade da bi povećao proizvodnju, mišljenje administracije ima određenu težinu na Intel-ovom putu napred. Intel je rekao da trenutno „ne planira“ da proizvodi silikonske pločice u Kini nakon razgovora sa vladinim zvaničnicima i da će umesto toga razmotriti „druga rešenja“.

Administracija skeptična o kineskoj upotrebi tehnologije

Intel i Bajdenova administracija dele zajednički cilj da se pozabave tekućim nedostatkom mikročipova u celoj industriji, a mi smo istražili brojne pristupe sa vladom SAD“, navodi se iz kompanije Intel.

Jedan od ovih pristupa može biti ulaganje u fabrike za proizvodnju silicijumskih pločica u SAD i Evropi, u skladu sa ciljevima administracije za proizvodnju osnovnih komponenti u SAD.

Bajdenova administracija je i dalje skeptična u pogledu kineske upotrebe tehnologije. Bajden je nedavno proširio postojeću politiku iz Tramp-ove ere koja postavljaja ograničenja na upotrebu kineskih brendova Huawei i ZTE od strane vlade, kao i označavanja da obe kompanije predstavljaju pretnje nacionalnoj bezbednosti.

Pročitajte i:  Facebook razotkriva kinesku mrežu uticaja u Americi?

Bajdenovo novopotpisano zakonodavstvo blokira ova dva brenda da dobiju licence od Federalne komisije za komunikacije. Pored toga, Bajden je ranije stavio ograničenja na prodaju hakerskih alata Kini i takođe je zabranio ulaganja SAD u kineske kompanije za nadzor.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,