Google mora da plati 2,8 milijardi dolara

Evropska unija je 2017.godine otkrila da je Google favorizovao sopstvene usluge kupovine radi poređenja.

PCPress.rs Image

Opšti sud Evropske unije u Luksemburgu potvrdio je odluku Evropske komisije da kazni Google rekordnih 2,42 milijarde evra (2,8 milijardi američkih dolara) zbog antimonopolskog slučaja još 2017.godine.

Tada je komisija nakon duge istrage odlučila da je tehnološki gigant favorizovao sopstvene usluge uporedne kupovine i nepravedno usmeravao korisnike na sopstvene proizvode u odnosu na proizvode svojih rivala. Kazna od 2,8 milijardi dolara je samo mali delić vrednosti Alphabet-a (Google-ove matične kompanije) od 2 biliona dolara.  Ipak ovo predstavlja najveću finansijsku kaznu koju je komisija ikada izrekla.

Sud je u saopštenju naveo:

PCPress.rs Image

 

Dok je opšti sud uglavnom bavio nalazima komisije da su Google-ove radnje imale štetne efekte na poređenje kupovine, nije se složio sa jednim elementom slučaja EU. U saopštenju Wall Street Journal-a, navodi se da regulatorni organi nisu bili u stanju da dokažu da je ponašanje kompanije štetilo konkurenciji među opštim pretraživačima.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Kada je uložio žalbu na odluku EU, Google je tvrdio da je komisija ignorisala konkurenciju Amazona sa kojom se suočava u sektoru e-trgovine. Kompanija bi mogla ponovo da uloži žalbu na odluku Opšteg suda tako što bi slučaj predala najvišem sudu EU, Evropskom sudu pravde. Međutim, portparol kompanije je za Wall Street Journal rekao da će kompanija morati pažljivije da razmotri presudu pre nego što odluči da li da uloži još jednu žalbu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: