Američki kraj za neutralnost na internetu

Komisija za komunikaciju Sjedinjenih Američkih Država (FCC) objavila je konačnu verziju predloga koji će ukinuti neutralnost na internetu, princip po kojem se sve informacije na mreži tretiraju isto, te se o sadržaju ne zaključuje na osnovu profila korisnika, web-sajta, aplikacije, priloženih dokumenata ili načina komunikacije. Tako predlog ukida sve postojeće zakone o internet neutralnosti, što će provajderima omogućiti da eksperimentišu sa usporavanjem određenih sadržaja, te blokiranjem aplikacija i servisa. Jedino pravilo koje će i dalje važiti obavezuje provajdere da obaveste javnost u slučaju da rade bilo koju od ovih stvari.

PCPress.rs Image

U predlogu se zakon iz 2015. godine opisuje kao pravno nepodoban, te se tvrdi da će novi zakoni olakšati propisno regulisanje internet saobraćaja, te na kraju doneti korist svim zainteresovanim stranama. Dalje se navodi da zaštita korisnika neće biti neophodna, budući da će Federalna komisija za trgovinu nadzirati rad internet provajdera. Oni koji se zalažu za neutralnost na internetu tvrde da bi nove prakse mogle da utiču na favorizovanje određenih sadržaja, ali Komisija za komunikaciju tvrdi da se to neće dogoditi, a iz razloga što su neke web-kompanije bogatije od samih internet provajdera, zahvaljujući čemu će biti onemogućeno da potonji imaju monopol nad sadržajima.

PCPress.rs Image

Novi zakon će važiti za sve američke države, budući da Komisija smatra da bi mogućnost da svaka država donosi svoje zakone o neutralnosti na internetu predstavljala nepotrebnu prepreku. Za predlog će se glasati tokom sledećeg meseca, a razmatraće se 14. decembra, te se očekuje da će verovatno biti usvojen.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,