Uber skandali i tužbe se gomilaju

Malo koja kompanija na svetu može da se pohvali tolikom količinom raznovrsnih grešaka kao što su Uber skandali. Šta god vam padne na pamet neko u ovoj kompaniji je to već uradio.

uber taxi taksi skandali u srbiji

Postoji li kompanija koja može, poput Ubera, da se pohvali da u svom portfoliju ima: seksualno zlostavljanje, curenje podataka, potkupljivanje, krađa patenata, nameštanje cena, itd? Ovo je bi bilo impresivno dostignuće da je Uber kriminalna organizacija a ne startap koji se bavi taksi prevozom. Ili je postao i jedno i drugo, samo niko nije zvanično obavešten? Šta god da je u pitanju, pred ovom kompanijom su teški dani, a to je vidljivo i po vestima da kompaniju napuštaju uticajni ljudi.

Novi direktor Ubera, Dara Khosrowshahi, verovatno nikad u životu ne bi prihvatio posao da je znao da će se više baviti izvinjavanjem i posipanjem pepelom nego unapređivanjem usluga i brigom i profitu. Kompanija je prosto navučena na pravljenje problema, i teško je da će jedan čovek biti dovoljan da promeni nešto. Jedino što Dara može da uradi u ovom trenutku je da sagne glavu i kaže da mu je žao.

Pročitajte i:  Kako je Uber promenio ekonomiju

Veća Dara nego mera?

Najnoviji skandal u kom je Uber hakerima platio 100 hiljada dolara za ukradene podatke samo je vrh ledenog brega. Prikrivanje ovako velikog hakerskog upada predstavlja veliki problem za kompaniju koja se zasniva na poverenju između korisnika i vozača. Curenje podatak miliona korisnika aplikacije i njeno prikrivanje nateralo je Daru Khosrowshahi-ja da se izvini uz fantastični komentar da će da “uče na svojim greškama”.

Nagomilani skandali doveli su do raspada u radu Ubera pa je tako London zabranio njegov rad zbog korporativne neodgovornosti. Uber se žalio na ovu odluku, iako realno nemaju osnova za odbranu. Veliki problem predstavlja i uticaj otkrivenih skandala na pregovore o planiranoj investiciji SoftBank Group Corp. u vrednosti od 10 milijardi dolara. Iako je vrednost Ubera i dalje ogromna (oko 70 milijardi dolara), očekuje se veliki pad vrednosti, što će uticati i na pregovore o investicijama koje se planiraju u narednim godinama.

Uber zabranjen u LondonuHakerski upad je najaktuelniji problem, ali nije jedini. U Americi se vodi istraga o bar pet kriminalnih radnji kompanije, a predstoje joj i civilne tužbe od strane nezadovoljnih mušterija, ali i onih čija su se imena našla na hakovanom spisku. Na to treba dodati i Travisa Kalanicka koji je napustio poziciju direktora kompanije zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na radnom mestu. Kao da to nije dovoljno, Uber je otpustio još 20 zaposlenih zbog istog razloga.

Pročitajte i:  Uber zabeležio rast profita

Sve u svemu, čini se da dolaze crni dani za kompaniju i pored vesti da Uber od Volvoa kupuje autonomna vozila i da je napravio svoju kreditnu karticu. Možda su srpski taksiti ipak bili u pravu kad su rekli da su oni bolji od Ubera. Možda je sad pravi trenutak za dolazak kompanije Lyft u Srbiju?

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,