Američki Senat odobrio zakon o zabrani TikTok-a na državnim uređajima

Predstavnički dom SAD treba da glasa pre nego što zakon bude zvanično uspostavljen.

PCPress.rs Image

TikTok je „trojanski konj Komunističke partije Kine“

Zakon o zabrani TikTok-a na državnim uređajima koji je uveo senator Josh Hawley preskočio je veliki stepenik. Članovi američkog Senata bili su jednoglasni za usvajanje zakona kojim će se TikTok zabraniti na svim telefonima i drugim uređajima u vlasništvu vlade.

Odobrenje naglašava zabrinutost vlasti da bi matična kompanija ByteDance sa sedištem u Kini mogla da deli informacije prikupljene od američkih korisnika sa kineskom vladom. Samo prošlog meseca, direktor FBI-ja, Chris Wray upozorio je zakonodavce da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok da pokrene razne sajber aktivnosti i da „tehnički ugrozi“ milione uređaja.

Cilj zakona da se zabrani instaliranje TikTok-a na vladinim uređajima. Međutim, on predviđa izuzetke za „aktivnosti sprovođenja zakona, interese i aktivnosti nacionalne bezbednosti i istraživače bezbednosti“, navodi Bloomberg. Hawley je TikTok nazvao „trojanskim konjem Komunističke partije Kine“.

TikTok mora da prekine veze sa Kinom

On je naveo da TikTok-u nije mesto na državnim uređajima dok potpuno ne prekine veze sa Kinom. U međuvremenu, portparolka TikTok-a, Brooke Oberwetter rekla je da je Hawley „Prenaglio sa predlogom. Njegov predlog ne čini ništa za unapređenje interesa američke nacionalne bezbednosti“. Oberwetter-ova je dodala: „Nadamo se da će umesto da nastavi tim putem, Hawley podstaći administraciju da krene napred ka sporazumu koji bi zapravo rešio sve njegove zabrinutosti.

Pročitajte i:  TSMC dobija 6,6 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Pre samo nekoliko dana, senator Marco Rubio i republikanac Mike Gallagher podneli su poseban zakon. Taj zakon ima za cilj da potpuno zabrani TikTok u SAD. Za razliku od Hawley-vog zakona, njihov takođe cilja na sve kompanije društvenih medija koja dolaze iz Kine, Rusije, Kube, Irana, Severne Koreje i Venecuele. Rubio je kritikovao administraciju. On je naveo da administracija „još nije preduzela ni jednu smislenu akciju da zaštiti američke korisnike od pretnje TikTok-a“.

Pojedine države, uključujući Merilend i Južnu Dakotu, već su zabranile instalaciju TikTok-a na vladinim uređajima. Što se tiče Hawley-vog zakona, Predstavnički dom SAD prvo će morati da ga odobri pre nego zakon postane zvaničan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,