ePlaneta

Apple se priprema da podrži nezavisne prodavnice aplikacija

Prema izveštajima, Apple se priprema da na iOS-u omogući pristup nezavisnim prodavnicama aplikacija. Softverski i servisni timovi navodno rade punom parom na redizajnu platforme, kako bi „otvorili“ ključne elemente. Ako je ovo tačno, to znači da će iPhone i iPad korisnici imati mogućnost da preuzimaju i instaliraju aplikacije sa drugih mesta, a ne samo sa App Store-a. Drugim rečima, programeri bi na ovaj način (možda) mogli da izbegnu velike provizije koje Apple uzima preko App Store-a.

PCPress.rs Image

Naravno, Apple teško da bi sam odlučio da se odrekne dela zarade. Ova odluka je verovatno doneta da bi se sprečili zakonodavci iz Evropske Unije da možda čak i zabrane rad App Store-a na svojoj teritoriji, zbog monopolskog položaja. Planirane izmene bi mogle da postanu aktivne sa iOS 17 operativnim sistemom koji će se pojaviti sledeće godine, jer je krajnji rok za usaglašavanje sa Digital Markets Act-om 2024. godina.

Apple se, inače, do sada uspešno borio sa pokušajima diversifikacije prodavnica aplikacija, pozivajući se na sigurnosne rizike. Zbog toga, razmišlja da možda insistira na određenim sigurnosnim zahtevima koje će morati da ispune aplikacije ponuđene izvan App Store-a. Drugim rečima, od takvih aplikacija bi moglo da se zahteva da budu verifikovane, što bi Apple opet iskoristio za dodatnu zaradu.

Pročitajte i:  Većina programera ne koristi opcije spoljnog plaćanja u App Store-u

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,