BIZIT plus

Američki sudija privremeno blokirao spajanje Microsofta i Activision Blizzarda

FTC traži od suda zabranu ovog spajanja.

PCPress.rs Image

Završetak spajanja ili totalna blokada akvizicije?

FTC je zabeležio privremenu pobedu u svom pokušaju da spreči Microsoft da zaključi svoj posao sa Activision Blizzard-om. Prema izveštajima, Financial Times-a i Bloomberg-a, američki savezni sudija izdao je nalog koji privremeno blokira kompanije da finaliziraju svoj posao od 68,7 milijardi dolara. U međuvremenu se čeka da sud odluči o zahtevu FTC-a za konačnu zabranu. FTC je podneo zahtev za sudsku zabranu kao odgovor na nove izveštaje medija u kojima se navodi da kompanije “uskoro” zatvaraju posao i da su kao krajnji rok za akviziciju navele 18. jul.

Sudija Edward J. Davila je doneo odluku da se spajanje ne može dogoditi sve dok sud ne donese odluku o tome hoće li izdati nalog za privremenu zabranu. Sud bi trebalo da sasluša zahtev FTC-a 22. i 23. juna. Shodno tome kompanije mogu da nastave sa svojim planovima tek kraj ovog meseca. Osim ako na kraju sud ne stane na stranu agencije.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

FTC je u svom podnesku naveo:

„Sa kontrolom nad Activision-ovim sadržajem, Microsoft bi imao mogućnost i povećan podsticaj da zadrži ili degradira Activision-ov sadržaj na načine koji značajno smanjuju konkurenciju uključujući konkurenciju u pogledu kvaliteta proizvoda, cene i inovacija.“

Međutim, čini se da Microsoft i Activision Blizzard nisu uznemireni tužbom FTC-a. U saopštenju, Microsoft navodi da zahtev za zabranu „ubrzava pravni proces“ koji će pomoći da se spajanje brže napreduje. „Privremena zabrana ima smisla dok ne dobijemo odluku suda, koja će biti ubrzo“, naveo je portparol kompanije.

U maju Evropska unija je odobrila akviziciju. Uslov je bio taj da Microsoft pristane da objavljuje popularne Activision Blizzard igre na konkurentskim servisima za igre u oblaku. Međutim, kompanije i dalje moraju da ubede vlasti SAD i Velike Britanije da dozvole spajanje. FTC je podneo antimonopolsku žalbu u decembru 2022.godine kako bi blokirao akviziciju zbog zabrinutosti da će to „omogućiti Microsoftu da potisne konkurente pomoću svojih Xbox konzola i brzo rastućeg sadržaja pretplate kao i poslovanja u oblaku“. Tužba se našla pred internim sudom agencije, a postupak će se održati pred upravnim sudom agencije u avgustu.

Pročitajte i:  Podsetnici za sastanke Microsoft Teams-a dolaze u Windows 11 Start meni 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: