Američko PC tržište u porastu zbog velike potražnje za prenosnim računarima

Analitičarska kuća Canalys objavila je podatke o PC tržištu u Q2 2021. godine. Prema njihovim istraživanjima, PC tržište je u proteklom kvartalu poraslo za 17 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Prodato je ukupno 36.8 miliona računara, od čega najveći deo otpada na laptop i desktop računare. Porast prodatih prenosnih računara je čak 27 procenata, dok je kod desktop računara on za nijansu niži (24 procenta). Istovremeno, tržište tableta doživelo je mali pad, od jednog procenta.

tržište računara

Najviše računara prodao je HP, više od osam miliona, a ista kompanija dominira i u Chromebook segmentu (sa čak 42 procenta tržišta). Apple je u odnosu na prošlu godinu pretrpeo pad prodaje od 3 procenta, ali se i dalje drži na drugom mestu, iza HP-a. Inače, Apple je jedini veliki proizvođač računara koji ima negativan rast u Q2, prvenstveno zbog veoma niskog interesovanja u iPad tablete. Da nije bilo odlične prodaje M1 zasnovanih računara (povećanje od 24 procenta), ukupan pad prodaje Apple-ovih računara bio bi znatno veći.

Pročitajte i:  Šta očekivati od WWDC 2024

Na trećem mestu nalazi se Samsung, koji je doživeo rast od 51 procenat u broju prodatih računara u odnosu na isti period prošle godine, a za njim slede Lenovo i Dell, sa povećanjem prodaje od 25, odnosno 11 procenata u Q2. Samsung je najveću prodaju imao u sferi tableta, dok Lenovo svoj rast može da zahvali prvenstveno Chromebook računarima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,