ERP 2024

Amerika želi da privatizuje Međunarodnu svemirsku stanicu

Iz izvora bliskih NASA-i saznaje se da Trampova administracija ima plan kojim bi se Međunarodna svemirska stanica prepustila u privatne ruke. Naime, 2014. godine Obamina vlada je produžavala rok finansiranja stanice do 2024. godine i za to osigurala sredstva u proračunu, a sadašnja vlast SAD-a nema afiniteta da finansira naučne projekte koji se tamo odvijaju nakon tog roka.

PCPress.rs Image

Prema dokumentima iz NASA-e nakon 2024. godine Međunarodna svemirska stanica bi mogla da ostane bez finansijske potpore države i bila bi predata u privatne ruke. Međutim, odluka o okončanju direktne federalne podrške stanici do 2025. godine ne znači da će sama svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti biti povučena iz iste u tom trenutku. Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu NASA. U svemirskoj agenciji stoga planiraju da u narednih sedam godina osnuju niz međunarodnih partnerstava s privatnim kompanijama kako bi osigurali ostanak astronauta u orbiti, kažu iz NASA-e.

Političari u kongresu s obe strane političkog spektra protive se ovoj ideji jer je “glupo napustiti projekt u koji je uloženo 100 milijardi dolara i koji još može koristiti u budućnosti”. Ukidanje troškova podržavaju, a spominje se i mogućnost javno-privatnog partnerstva oko Međunarodne svemirske stanice. Činjenica je da ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, ali razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom. Takođe, stanica služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru, tako da je potpuna privatizacija nemoguća jer i druge zemlje učestvuju u radu stanice i povezanim naučnim projektima. U svakom slučaju, više detalja trebalo bi biti objavljeno u narednim danima kada krenu pregovori o delu federalnog proračuna koji uključuje i NASA-u.

Pročitajte i:  Da li će Bela kuća da zabrani TikTok?

Izvor: Independent

Facebook komentari: