Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

Federalni sud u Sjedinjenim Američkim Državama je jednom građaninu odredio kaznu od 9,9 miliona dolara, a zato što je druge uznemiravao takozvanim „robotskim pozivima“ (robocall).

PCPress.rs Image

Scott Rhodes je obavio na hiljade ovakvih poziva, a radi se o automatskim telefonskim pozivima koje zapravo obavlja softver čiji je zadatak da unapred smišljene poruke isporuči što većem broju ljudi. Ovakvi pozivi mogu legitimno da se koriste, na primer kada se prodaje nešto u okviru legalne kompanije, tokom političkih kampanja, te drugih situacija koje nikoga ne ugrožavaju. Hakeri su pronašli način da ovaj softver zloupotrebe.

U malicioznim akcijama se softver za automatske pozive koristi za širenje dezinformacija i izvođenje prevara koje žrtvama mogu da donesu ozbiljne finansijske gubitke. Ovakvih zloupotreba je bilo i pre, a najpoznatija je ona u okviru koje su američki građani dobijali lažna obaveštenja o neplaćenom porezu.

Rhodes je softver koristio za bombardovanje građana uznemirujućim porukama, pa su tako na primer stanovnici Bruklina dobijali jezive pozive koje su bili u vezi s ubistvom jedne njihove sugrađanke. Neki građani su ove pozive prijavljivali, a zahvaljujući tome je počinilac na kraju pronađen i uhapšen.

Pročitajte i:  SAD optužuju Kinu za hakerske napade

Ovo nije jedini ovakav slučaj, a ne radi se ni o najvećoj kazni. Američka Komisija za komunikaciju (FCC) je u avgustu 2023. godine internacionalnoj mreži kompanija koja je bila odgovorna za preko pet milijardi robotskih poziva odredila kaznu od 300 miliona dolara.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *