Zaštita pregledanja u Chrome browseru je značajno pojačana 

Moderan web browser danas ne samo da prikazuje web stranice, već i štiti korisnike od zlonamernih sajtova.

PCPress.rs Image

Čak i uz unapređenje standardnih opcija, unapređene funkcije pružaju još jaču kontrolu nad sigurnošću

Chrome naziva svoj pristup ovom aspektu sigurnosti “Safe Browsing”, a podrazumevana verzija upravo je dobila nadogradnju.

Pre ovogodišnjeg unapređenja, Chrome je automatski proveravao veze sa listom poznatih loših sajtova koja se ažurira na uređaju svakih 30 do 60 minuta. Ovaj standardni režim je omogućavao anoniman saobraćaj, ali je ostavljao otvoren prostor za posete sumnjivim web stranicama, jer se lista nije stalno osvežavala. Da bi imali realnu zaštitu, korisnici su morali da se opredele za unapređene opcije, koje su omogućavale pristup veštačkoj inteligenciji za identifikaciju zlonamernih veza i stranica. Međutim, to je značilo da Google može direktno povezati korisnika sa njihovim navikama pregledanja, uključujući preuzimanje fajlova.

Sada, sa novim ažuriranjem, Chrome će standardne zaštite takođe proveravati realno-vremenske liste, čuvajući privatnost korisnika enkriptovanjem URL-ova tokom verifikacije. Kada korisnik pokuša da poseti web stranicu, browser prvo proverava lokalno sačuvanu bazu bezbednih web sajtova. Ako URL nije pronađen, vrši se provera u realnom vremenu. Da bi ovo postigli, web adresa se enkriptuje, a samo delovi rezultujućeg heša prosleđuju posredničkom serveru. Ovaj server, kojim upravlja treća strana pod imenom Fastly, uklanja detalje kao što su IP adresa pre slanja delimičnog heša serveru za bezbedno pregledanje. Ovi zahtevi su grupisani kako bi dodatno osigurali anonimnost korisnika.

Pročitajte i:  Vaš Android telefon ima smeće u web browseru koje možete brzo ukloniti

Nakon što server za bezbedno pregledanje dešifruje podatke i pronađe potencijalna podudaranja, informacije se šalju nazad kroz server za privatnost Chrome-u. Browser zatim proverava puni heš URL-a korisnika i obaveštava ih ako pronađe podudaranja. Ovaj proces se može uporediti sa odabirom destinacije za odmor. Vozač proverava lokaciju na listi bezbednih područja, i ako nema podudaranja, pita dispečera da li lista opasnih sajtova sadrži bilo koje lokacije sa određenim karakterima. Dispečer zatim šalje podudaranja, i ako je destinacija deo tih informacija, vozač sugeriše alternativu.

Ovaj napredni pristup obezbeđuje sigurnost korisnicima bez kompromitovanja privatnosti. Unapređene opcije i dalje pružaju dodatne nivoe zaštite, uključujući blokiranje sumnjivih stranica i skeniranje fajlova i ekstenzija. Sa ovim ažuriranjem, Chrome postavlja standarde za sigurnost web browsera, ali važno je napomenuti da su i druge mere sigurnosti, poput antivirusnog softvera, dvofaktorske autentifikacije i upotreba menadžera lozinki, ključne za celokupnu online bezbednost.

Izvor: Pcworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *