Android 13 stiže s korisnim funkcijama

Sledeća verzija Android operativnog sistema stiže s brojnim zanimljivim promenama, a zainteresovani su u drugoj beta verziji za developere mogli da vide o čemu se radi. U pitanju je rana verzija novog operativnog sistema, a detaljnije informacije se očekuju na događaju Google I/O koji će se održati 11. i 12. maja.

PCPress.rs Image

Jedna od najzanimljivijih, možda i korisnijih, izmena je ona koja se tiče notifikacija koje stižu od aplikacija. Radi se o tome da će svaka aplikacija morati da traži dozvolu za slanje obaveštenja, a pitanje će se postavljati kada se prvi put pokreće neka tek instalirana aplikacija. Budući da većina korisnika ne želi obaveštenja od dobrog dela onih koje koristi, ova kontrola je vrlo poželjna.

Tu je i opcija koja će upozoravati na aplikacije koje troše bateriju iz pozadine, pa će svi moći da preduzimaju neophodne mere za zaustavljanje takvih žderača energije. Android 13 će prikazivati obaveštenja kada neka aplikacija troši mnogo baterije, a notifikacija neće biti dok se aplikacija aktivno koristi, već samo kada nastavi da troši bateriju i nakon što se zatvori. Neke aplikacije će biti izuzete čak iako pojačano troše bateriju kada se ugase, na primer one za dodatne uređaje, pa sistemske aplikacije, zatim one koje se stalno koriste, VPN aplikacije, te druge.

Pročitajte i:  Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android

Tu su i druge promene, a detaljnija obaveštenja stižu za nešto više od mesec dana. Budući da je i Android 12 relativno nov, to i nije tako puno vremena.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,